Annons

Tankard - R.I.B. (5)

Band: Tankard
Titel: R.I.B.
År: 2014
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 5/10

Recensent: Erik Thompson

Även om du bara har den flyktigaste bekantskap med TANKARD sedan tidigare, har du säkert listat ut att titeln på deras sextonde studioalbum är en förkortning av ”Rest In Beer”. Putslustig maltfetischism är och förblir det bärande elementet i TANKARDs image. Visserligen har bandet också alltid haft en allvarligare, politiskt laddad sida. På ”R.I.B.” gör sig denna gällande redan i inledande ”War Cry”, för att inte tala om ”Enemy of Order”. Den tematiska huvudfåran fastslås dock i titelspåret, ”Fooled By Your Guts”, ”Breakfast for Champions” och ”The Party Ain't Over 'Til We Say So”. Helt i sin ordning, naturligtvis. Ett särpräglande signum är inte att förakta, även ett begränsat och av många buskisstämplat sådant.

Musikaliskt har – också i vanlig ordning – inte mycket förändrats. Frankfurtborna har förblivit trogna sin taktbytesglada men anspråkslösa thrash metal, och sällan drabbats av identitets- eller kreativa kriser. Om något känns TANKARD av i dag snällare än TANKARD från fordom. Ytligt sett lever ”R.I.B.” upp till kriterierna för en thrashplatta – den utmärks inte av samma saktfärdiga snällhet som förrförra albumet ”Vol(l)ume 14” (2010). Ändå framstår inte ”R.I.B.” som speciellt aggressiv. Ljudbilden är slickad och Andreas ”Gerre” Geremias sång gör ett närmast fryntligt intryck.

Inte heller framstår själva materialet som särskilt märkvärdigt. Bland de tio låtarna saknas såväl blivande livefavoriter som verkliga bottennapp. Med åren har TANKARD blivit alltmer generösa med mellanplattor, och till den skaran får även ”R.I.B.” räknas. Vilket inte nödvändigtvis innebär att bandet gjort sitt. ”The Beauty and the Beer” (2006) och förra albumet ”A Girl Called Cerveza” (2012) är utmärkta exempel på sentida TANKARD-släpp av guldkornsmodell.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.