Annons

Running Wild - Resilient (8)

Band: Running Wild
Titel: Resilient
År: 2013
Bolag: SPV
Betyg: 8/10

Recensent: Neven Trosic


Om man, likt den gode Rock 'n' Rolf Kasparek, efter ett antal år av inaktivitet väljer att lägga ner sitt band tillika livsverk (vilket numera även är att anse som ett rent soloprojekt) för att bara drygt två år senare återuppliva det igen, så är det förstås väldigt tacksamt om det album vilket är tänkt att markera återkomsten håller någorlunda gammal god klass. Visserligen kunde man på fjolårets "Shadowmaker" ändå skönja en slags vilja, en viss glöd om man så vill, att återskapa det som gjorde plattor som "Blazon Stone" och "Pile of Skulls" till de stora fanfavoriter de faktiskt är. Men vad hjälpte det? "Shadowmaker" var en ytterst gäspframkallande skapelse, vilken mestadels verkade bestå av halvfärdiga (om ens det) idéer, där det mycket skrala utbudet höjdpunkter - främst "I am Who I am" - som bäst hade utgjort godkända utfyllnadsspår under storhetstiden på första halvan av 90-talet. Förväntningarna inför nästa platta kunde visserligen ha varit ännu lägre, men det är inte med mycket.

Men så kommer då "Resilient" och ställer i princip allt till rätta. Det handlar inte enbart om ett RUNNING WILD-album som är enormt mycket bättre än bottennappet som vi fick ta del av sist; saken är även den att det är det bästa släppet sedan 1995 års "Masquerade". Receptet för uppryckningen är tämligen lätt att beskriva: Refrängerna är större, melodierna skarpare och Rolf har tacksamt nog gjort sig av med det mesta av den nasala stämman som härjade på främst "Rogues en Vogue" (2005). Därtill låter trummorna äntligen - äntligen! - åter som just trummor igen, oavsett vem eller vad som nu må ligga bakom insatsen på den fronten.

Ok, "Down to the Wire" och "Crystal Gold" lär inte precis bli några fanfavoriter, men de gör inget värre än att nagga helheten i kanten ett par smulor. En helhet som trots allt innehåller njutbart medryckande material som "The Drift", "Soldiers of Fortune", "Desert Rose" och det traditionsenliga eposet "Bloody Island". Med andra ord så kommer smällarna denna gång inte från något halvdant knallpulver, utan det är bara att ge sig iväg och köpa med gott samvete.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.