Annons

Meshuggah - Catch Thirtythree (6)

Band: Meshuggah
Titel: Catch Thirtythree
År: 2005
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 6/10

Recensent: Ronnie Schmidt

Man brukar säga att vansinne och intelligens bor i husen strax intill varandra. Om så är fallet så befinner sig MESHUGGAH definitivt i det gränslandet i och med "Catch Thirtythree". Orsaken till förundran  och förvirring är en enda låt som de delat upp i tretton stycken och som känns om möjligt ännu mer svårtillgängligt än föregående EP:n "I" som ju innehöll en enda låt på 20 minuter.
I och med detta fortsätter de att markera ganska så tydligt att det är ett experimentellt och busigt MESHUGGAH som håller fanan den här gången på både gott och ont.
Mängder av passager är så sinnessjukt och fantastiskt ihoplänkade att man bara gapar av förundran och man förstår för en stund varför mängder av etablerade musiker refererar till MESHUGGAH som en nytändning och inspiration i deras karriärer. Ett annat nytillskott på "Catch Thirtythree" är trummorna som den här gången är förprogrammerade av just Tomas Haake. Kul idé men tyvärr känns trummorna liksom hela albumet ganska så statiskt och tunnt på dynamik trots att det här under ytan vilar mängder av variation och finurligheter.
Tyvärr lyser de inte igenom på samma sätt den här gången och vore det inte för att MESHUGGAH tidigare aviserat att detta är just ett experiment så skulle jag faktiskt vara orolig över deras dagsform. "Catch Thirtythree" är på inga sätt ett dåligt album men har man lagt ribban på hissnande höjder tack vare album som "Destroy Erase Improve" och "Chaosphere" så krävs det exceptionella mästerverk för att ta sig över och det fixar inte vilka dussinlirare som helst. MESHUGGAH tillhör dock inte det "vanliga" och tillrättalagda och jag är övertygad om att de snart är åter med en riktig käftsmäll som förhoppningsvis golvar både mig och min skepsism.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.