Annons

Amorphis - Circle (6)

Band: Amorphis
Titel: Circle
År: 2013
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 6/10

Recensent: Stefan Lejon

Alltsedan Tomi Joutsen tog över mikrofonen i AMORPHIS inför släppet av "Eclipse" 2006 har bandet hållt sig till ett väldigt uppstyrt sound. Egentligen inte speciellt konstigt när man hittat något hyfsat egensinnigt. Fråga bara Lemmy eller bröderna Young! Men för ett band som tidigare genomgick en grundlig metamorfos inför varje skiva är avsaknaden av utveckling ändå lite förvånande. Av detta ovanstående kan ni utläsa att objektet för denna recension, "Circle" - AMORPHIS tionde skiva i ordningen, låter ganska precis som sin föregångare och föregångarens föregångare osv osv. Saken är dock den att AMORPHIS hela tiden lyckas tillföra tillräckligt starka melodier och refränger för att man ska acceptera deras motvilja att tänka nytt.

Det jag saknar på "Circle", liksom på nämnda föregångare, är ett helhetstänk. Ett par låtar står alltid ut som godkänd "utfyllnad". Låtar som bara harvar på utan något mål och mening i mitt tycke. En AMORPHIS-platta med 6-7 låtar skulle få ett betydligt högre betyg och ha ett betydligt bättre flow. Samtidigt är de starka spåren så förbannat bra att man inte kan leva utan skivorna i sin samling. Jag är inte mycket för att lyssna på musik digitalt (Spotify, mp3 osv) men i fallet AMORPHIS är jag alltid snabb på att sammanställa genombriljanta playlists eller bränna kompilationer på cdr.

Diggar du AMORPHIS lär även "Circle" gå ner som en iskall pilsner en het sommarkväll.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.