Annons

Dethrone - Humanity (8)

Band: Dethrone 
Titel: Humanity
År: 2013
Bolag:  Hobo
Betyg: 8/10

Recensent: Stefan Lejon

Redan då jag avnjöt debutdemon förra året tyckte jag mig höra att Värnamoplutonen DETHRONE hade det där lilla extra i rockärmen. Vad "det" är kan vara svårt att sätta fingret på men det går hur som helst att finna i drivor på fullängdsdebuten "Humanity". Att dessutom slippa de numera sedvanliga mesrefrängerna som är standard i modern metal är gott som snus! Som gammal thrashskalle faller jag främst för bandets enorma driv och de tuggande riffkaskaderna, men utan bra låtar faller förstås även de riffigaste byggen. Tack och lov tycks DETHRONE ha lagt ner rikligt med tid på just låtskrivandet för bra låtar finns det gott om. Bäst är, precis som på demon/EP:n, avslutande "When I Decide". En fantastisk dänga som säkerligen är ett paradnummer i livesituationer och som åkallar minnen av ett SEPULTURA i toppform! Lägg till det krossande blastbeats och melodier som svärmar likt galna bålgetingar och du har ett smärre mästerverk!

Hur man lättast kategoriserar DETHRONE är knivigt. Någon modern core-variant går säkert att använda och skulle definitivt göra bandet mer årtåvärt hos dagens ungdom. Själv hör jag dock i huvudsak gedigen thrash i linje med SLAYER och en redig dos "Göteborgsmetal" (tänk "The Mind's I" eller "Slaughter of the Soul"). Den moderna approachen rent soundmässigt påminner ändå mest om de tre första THE HAUNTED plattorna och det är väl egentligen den mest givna referensen. I mina öron är detta dock bättre på alla plan. 

Sverige visar återigen med eftertryck var det moderna thrashskåpet ska stå!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.