Annons

Voivod - Target Earth (7)

Band: Voivod
Titel: Target Earth
År: 2013
Bolag: Century Media
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

De två album som VOIVOD släppt sedan gitarristen Denis "Piggy" D'Amours frånfälle 2005 var och är, för att vara sanningsenlig och krass, skräp. Den självbetitlade comebacken från 2003 likaså. Att hoppas på en nytändning med "Target Earth" är alltså egentligen ganska orimligt. Men tji fick jag, för på denna första giv med nye gitarristen Daniel "Chewy" Mongrain, även Martyr/ex. Gorguts, låter bandet såväl hårdare som mer energiska och komplexa än jag hört dem på minst 20 år. Istället för att harva trist post-rock/grunge har bandet tagit steget in i thrashsfären igen och jag applåderar beslutet! Att originalbasisten Jean-Yves "Blacky" Thériault är tillbaka i sättningen som låtskrivare gör förstås sitt också. Det ska sägas direkt att "Target Earth" inte är någon ny "Dimension Hatröss" eller "Killing Technology". Sådana plattor är svåra att tävla emot. Den är dock är en kraftfull comeback från en av hårdrockhistoriens mest intressanta akter.

Precis som Piggy under bandets glansdagar har nye gitarristen Mongrain full koll på balansen mellan vad som är komplext och medryckande. Ibland håller låtarna på att ramla över gränsen in i det ogreppbara men de lyckas hålla i den röda tråden hela vägen. Övriga medlemmar levererar också på toppnivå. Speciellt bra låter vokalisten Denis "Snake" Belanger som levererar sin bästa insats i karriären. Så här bra och varierad kan jag inte minnas att han någonsin tidigare låtit. Som helhet täcker skivan in det mesta VOIVOD tagit sig an tidigare och slutresultatet hamnar någonstans mitt emellan "Dimension Hatröss", "Nothingface" och "Negatron". Inte illa pinkat!

Den som letar rak thrash har inget att hämta hos VOIVOD. Är du sugen på kluriga rytmer, intrikata gitarrfigurer och hitpotential mitt i all craziness så är däremot "Target Earth" bang on target! Synd bara på det groteskt fula omslaget. Inte okej.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.