Annons

The Graviators - Evil Deeds (7)


Band: The Graviators
Titel: Evil Deeds
År: 2012
Bolag: Napalm Records
Betyg: 7/10

Recensent:Tomas Lagerlöf

I samband med recensionen av THE GRAVIATORS debut fick jag ett mail från bandledaren och gitarristen Martin Fairbanks i vilket han klargjorde vissa saker kring förstlingsverket, däribland att han (liksom jag) var aningen missnöjd med ljudbilden. Jag tror att Martin är betydligt nöjdare den här gången. ”Evil Deeds” låter nämligen betydligt mer ruffig och krispig än sin föregångare. Dessutom är låtmaterialet både jämnare och starkare än senast.

Att BLACK SABBATH och PENTAGRAM är stora inspirationskällor råder det inga tvivel om, därmed inte sagt att ”Evil Deeds” ska ses som kopia på nämnda bands välkända formler utan snarare som ett album där ett arv förvaltats och anpassats efter nutida normer.

Det är mycket som är bra med ”Evil Deeds”. Förutom vassa låtar som titelspåret, förstlingssingeln ”Häxagram” och spacerockiga favoriten ”Presence”, visar THE GRAVIATORS prov på sylvasst riffande och skönt sväng. Lägg där till flyhänta solon signerade Fairbanks, samt Niklas Sjöbergs uttrycksfulla och varierade stämma.  

Likväl kan jag inte annat än känna en viss mättnad mot slutet. Särskilt sista utposten ”The Infidel”, som trots väl tilltagen speltid inte lyckas engagera. Sammantaget har dock THE GRAVIATORS med ”Evil Deeds” flyttat fram positionerna. Och om de på skiva nummer tre tar utgångspunkt i ”Presence” kan det bli riktigt häftigt.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.