Annons

Serj Tankian - Harakiri (7)


Band: Serj Tankian
Titel: Harakiri
År: 2012
Bolag: Serjical Strike/Universal
Betyg: 7/10

Recensent:Tomas Lagerlöf

Där solodebuten hade sina toppar, kändes efterföljande ”Imperfect Harmonies” mest som ett mindre lyckat formexperiment. På skiva nummer tre verkar dock Serj Tankian åter ha hittat formen. ”Harakiri” är nämligen en till stora delar alldeles utmärkt platta.

Titeln kunde dock inte vara mer missvisande, då ”Harakiri” i mångt och mycket är mer en samling säkra kort än ett utmanande vågspel. Inget fel i det när resultatet är så här övertygande. Kanske är det återföreningen med de gamla vapendragarna i SYSTEM OF A DOWN som påverkat, eller det faktum att inspelningen gick snabbt. Hur som visar Tankian än en gång att han är en synnerligen begåvad låtskrivare med osviklig känsla för melodier.

Från inledande ”Cornuccopia” till avslutande ”Weave On” växlas det, på klassiskt Tankian-manér, i såväl tempo som i lyrikteman (politik, existentialism och trivialiteter är några av de ämnen som avhandlas). Och även om de musikaliska infallen är många lyckas Tankian här forma en tydligare enhet än tidigare. Det är en styrka, men samtidigt en svaghet. Jämnheten gör nämligen ”Harakiri” lite tråkig och förutsägbar, två ord som inte brukar förknippas med upphovsmannen.

Nåja, ”Harakiri” är sina brister till trots ett bra album som möjligen inte är världsomvälvande men klart uppfriskande. Det är inte det sämsta.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.