Annons

Nile - At the Gate of Sethu (8)


Band: Nile 
Titel:  At the Gate of Sethu
År:  2012
Bolag:  Nuclear Blast
Betyg: 8/10

Recensent: Stefan Lejon

Jag verkar vara ganska ensam om det men i mitt tycke så är NILEs absoluta karriärtopp gravt underskattade "Ithyphallic" från 2007. Där vävdes alla de delar som är NILE ihop till en fulländad symbios och låtmässigt uppnåddes nästan perfektion. Låtar som "Papyrus Containing the Spell to Preserve Its Possessor Against Attacks from He Who Is in the Water", "The Essential Salts" och först och främst "Eat of the Dead" hör i mitt tycke hemma i dödsmetallens absoluta finrum med det bästa från hjältar som MORBID ANGEL, DEATH och DEICIDE. Ingen av de föregående skivorna (eller efterföljande "Those Whom the Gods Detest" heller för den delen) är direkt dåliga, men "Ithyphallic" they are not. 

Inför nya "At the Gate of Sethu" har huvudmannen Karl Sanders sagt i intervjuer att han gjorde ett ärligt försök att förenkla hörupplevelsen för sina lyssnare. Mindre pålägg, simplare riffstrukturer och rakare arrangemang skulle det bli. Jag tycker personligen att experimentet fallit ut väldigt väl. Att lyssna på NILE har alltid varit lite ansträngande i längden. Det händer så jäkla mycket i bandets musik hela tiden att man aldrig bara kunnat luta sig tillbaka och njuta. Här är "Ithyphallic" undantaget tycker jag. "At the Gate of Sethu" känns som en systerskiva till nämnda mästerverk och även om den inte når upp till samma svindlande höjder så är det NILEs näst bästa med marginal. Lyssna bara på "The Fiends Who Come to Steal the Magick of the Deceased" eller "Natural Liberation of Fear Through the Ritual Deception of Death". För att inte snacka om blytunga "Tribunal of the Dead"! Death metal blir inte bättre än så! Tycker du annorlunda så rekommenderar jag ett besök hos närmaste otolog snarast. 

Det är inget att snacka om egentligen utan köp plattan så fort den landar hos en skivhandlare i din närhet!

 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.