Annons

Cancer Bats - Dead Set On Living (7)


Band: Cancer Bats
Titel: Dead Set On Living
År: 2012
Bolag: Distort
Betyg: 7/10

Recensent:Fredrik Sandberg

Att försöka klistra etiketter på kanadensiska CANCER BATS är förmodligen ett ganska vanskligt göra. Är det hardcore eller metal, eller kanske punk? Hur mycket sludge återfinns egentligen i mixen, och skall man tro sångaren Liam Cormier när han säger att han till den här skivan (bandets fjärde fullängdare) i hög grad influerats av indie-rock? Tja, som ni förstår är det en ganska mångfacetterad kombo som på "Dead Set On Living" släpper loss, men det som oavsett eventuell genremässig artbestämning kan sägas är i alla fall att energi är ett ledord. Nämnde herr Cormier skriker strupen ur sig med den äran, och det saknas inte heller tryck i den instrumentella uppbackningen (delvis tack vare en utmärkt produktion).

Bandet säger sig ha siktat mot ett något mer upplyftande resultat än på föregångaren "Bears, Mayors, Scraps & Bones", men nog kan man med visst fog tycka att uppkäftig ilska och rått driv är de tydligaste komponenterna även på detta verk. Allra bästa exemplet på detta är kanske "Road Sick", vars kompromisslösa ös sitter som en smäck. I övrigt är skivan måhända något ojämn, där skapligt många spår – "Breath Armageddon" med sin allsångsrefräng, tunggungande "The Void", mångsidiga "Drunken Physics" och behagligt malande "New World Alliance" för att nämna de allra vassaste – funkar finfint, men där andra inte riktigt vill lyckas lyfta.

Kanadensarna skall dock ha stilpoäng för att de lyckas variera sin attack ganska väl, och ändå landa i ett fungerande, homogent slutresultat. Förvisso gissar jag att det lär vara fler hardcore-fans än indie-fans som tar CANCER BATS nya giv till sina hjärtan, men "Dead Set On Living" bör sannolikt kunna tilltala en ganska bred målgrupp. Själv väljer jag ut guldkornen snarare än att sätter hela skivan på repeat, men å andra sidan lär jag inte tröttna på höjdpunkterna än på rätt länge. Gott så.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.