Annons

Aborted - Global Flatline (7)

Band: Aborted
Titel: Global Flatline
År: 2012
Bolag: Century Media
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Mitt första möte med ABORTEDs brutala tonkonst kom i och med bandets tredje fullängdssläpp "Goremageddon: The Saw and the Carnage Done" 2003. En kompis hade tipsat mig om bandet som han ansåg kunde ta över stafettpinnen från hädangångna CARCASS med den äran. Och visst hade han rätt! "Goremageddon" var en ren uppvisning i hur överdjävulskt skön kombinationen brutalgrind och melodier kan vara. I mitt tycke den enda platta som kan utmana CARCASS "Necroticism" om mästartiteln. Sedan gick det tyvärr snabbt utför med bandet. Efterföljande "The Archaic Abattoir" var förvisso en helt okej platta, men den saknade "wow-faktorn" och sedan försvann bandet fullständigt från min radar med sin alltmer streamlinade melodidöds.

Förhandssnacket inför "Global Flatline" har beskrivit den som något av en systerskiva till "Goremageddon" och det var därför med stora förväntningar som jag slängde på plattan och sjönk ner i fåtöljen. För att citera dödsmästarna VADER; "Helleluyah!!". Redan i öppnande titelspåret (introt borträknat) blåser ABORTED in lyssnaren rakt i väggen. Fy fan vilket tryck dessa belgare kan uppbringa när de är i form! Vem behöver CARCASS när redan aktiva band kan förvalta arvet på detta sätt!? Tack och lov tar det inte slut redan efter första låten. "The Origin of Disease" är en ännu hårdare spark rätt i nötterna och blytunga "Coronary Reconstruction" smeker hörselsinnet som en diamantslipad kniv rätt in i artéria carótis interna. Dödligt läckert!

Mitt enda klagomål är att ABORTED kunde ha begränsat sig något vad gäller låtmängden. 13 låtar brutaldöds blir lite mastigt i längden tycker jag. Redan nämnda "Necroticism" är förvisso några minuter längre totalt, men där är variationsrikedomen större och skivan uppdelad på 8 spår. Med ett par låtar färre hade smockan suttit mer direkt och betydligt hårdare i slutänden. "Global Flatline" är ändå en rejäl comeback rent kvalitetsmässigt och jag uppmanar alla med smak för ond brutal död att införskaffa skivan snarast möjligt!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.