Annons

Betydelsefulla album - Nils Patrik Johansson

Tre Betydelsefulla album i skivsamlingen - Nils Patrik Johansson, sångare i CIVIL WAR, ASTRAL DOORS och LION'S SHARE.

- Att redogöra för tre specifika skivor som betytt mycket är egentligen omöjligt. Jag menar, det finns så många skivor som influerat och format mig som artist. Band som IRON MAIDEN, SAXON, SCORPIONS, HELLOWEEN, ACCEPT och METALLICA, för att bara nämna några, har stöpt mig till den jag är lika mycket som nedanstående alster.
För att göra det lite enkelt, både för mig och för läsarna, har jag därför valt ut tre skivor med den sångare som betytt mest för mig; Mr. Ronnie James Dio.

DIO - Holy Diver
Min bibel.
Kommer ihåg att man var deppad när Dio slutade i SABBATH och nog var man lite fundersam huruvida hans nya band, DIO, kunde vara ens i närheten lika bra.
När skivan väl kom föll jag som en klubbad säl.
"Holy Diver" var den felande länken mellan RAINBOW och BLACK SABBATH. Låtar som "Stand up and Shout", "Holy Diver" och "Rainbow in the Dark" är ju än i dag tidslösa brak-hits. Lägg till "Straight through the Heart", "Shame on the Night", "Caught in the Middle", etc, så har du ett av hårdrockshistoriens största mästerverk. Ett album Ronnie aldrig lyckades toppa.

BLACK SABBATH - Mob Rules
”Mob Rules” har en speciell plats hos mig. Dels för att det är en superskiva och dels för att det faktiskt var den första riktiga hårdrocksplattan jag verkligen lyssnade på.
Ord är egentligen överflödiga här. Denna blytunga skapelse talar för sig själv. Dio sjöng mer kraftfullt än någonsin och hans röst är fylligare och mognare än på skivor både före och efter. Tony Iommi's riff är fetare än gräddsås och en ödesmättad stämning vilar över hela plattan. De två absoluta höjdpunkterna är ”The Sign of the Southern Cross” och ”Falling off the Edge of the World”.

RAINBOW - Rising
Får lov att erkänna att jag inte upptäckte detta alster redan när det släpptes. Jag var för ung vid den tidpunkten för att bry mig om hårdrock. Nej, jag upptäckte ”Rising” när jag som nybliven Dio-frälst gick igenom hela hans katalog.
”Rising” är egentligen den första riktiga RAINBOW-plattan. Den första, ”Ritchie Blackmore's Rainbow” var ju mer ett solo-album från Ritchie. En försmak av vad som komma skulle, visst; men det var på ”Rising” allting föll på plats.
Första sidan på LP:n brakar igång med pampiga ”Tarot Woman” allt eventuellt motstånd mejas ner med de följande två låtarna ”Run With the Wolf” och ”Starstruck”. Avslutningen på sida 1: ”Do you Close your Eyes” är skivans absolut svagaste kort, trots att det är en helt ok låt.
När man vänder på plattan får man bara två låtar, men vilka låtar. ”Stargazer” tar hårdrocken till dimensioner den aldrig ens nuddat vid förut. Tung, majestätisk och orientalisk och med en helt otrolig sånginsats av Ronnie, är det en av hårdrockens oslagbara epos.
”A Light in the Black” som avslutar skivan är också en riktig höjdare. Världens första Power Metal-låt har många sagt och det kan nog ligga mycket i det.
På plattan lirade Ritchie Blackmore, Ronnie James Dio, Tony Carey, Jimmy Bain och Cozy Powell. Än idag anses det vara RAINBOWs bästa sättning.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.