Annons

2020 is hindsight – framtiden är vemodig, men inte inställd

Den här texten kunde ju inte gärna handla om något annat. Pandemin i vars skugga vi alla tillbringat år 2020. Pandemin vars omfattning och konsekvenser stötts och blötts av envar som drabbats av, fruktar eller bagatelliserar den; ur alla de synvinklar: avfärdande, apokalyptiska och konspiratoriska.

Allas vår kära hårdrock har förstås som alltid funnits där som uppmuntran och välbehövlig distraktion. Men inte heller denna glädje har förblivit ogrumlad. Med eller utan pandemi befinner sig scenen i ett laddat, sorgetyngt övergångsskede. Med åldrandets obönhörliga logik bryts länk efter länk till vår genres stolta historia. Legendariska namn som Neil Peart, Brian Howe, Bob Kulick, Steve Priest, Paul Chapman, Pete Way, Frankie Banali, Lee Kerslake, Eddie Van Halen, Ken Hensley och Leslie West har i år lämnat oss med bara minnen och arv av fantastisk musik. Hårdrocken är på väg att sälla sig till samma vemodiga klubb som jazzen och bluesen: en genre vars formativa period tonar bort i ett avlägset förflutet som allt färre kan berätta om. När i det läget även livescenen skjuts i sank så berövas vi rockälskare mer än bara ännu ett glädjeämne. Vi berövas en kanske oåterkallelig möjlighet att hylla och ta farväl av mången älskad legendar.

Inte desto mindre har till och med även detta supermassiva moln en silverkant. Det förväntade totalstoppet av även nyproducerad musik uteblev. Månget skivsläpp planerat för våren 2020 senarelades, och enstaka artister håller än i detta nu på mer eller mindre färdiga produkter tills det bedöms vara möjligt att turnera för dem. Men musikskapandet som sådant har inte upphört. Faktiskt förmärks om något en ökad produktivitet på vissa håll. Musiker som inte kan turnera som vanligt skapar istället för glatta livet. Ett band som DEEP PURPLE släppte nytt album i augusti och planerar nu att spela in ännu ett under 2021. Med tanke på medlemmarnas ålder och bandets vanliga utgivningstakt – hade ännu ett album från dem ens varit tänkbart om inte pandemin hade varit? Snacka om silverkant.

Själva molnet ligger ännu inte bakom oss, men ingen lär ha undgått den allmänpsykologiska påverkan av att i varje fall år 2020 gör det. Om en oöversättlig ordlek tillåts mig, så säger talesättet att ”hindsight is 20/20” och vi är alla glada över att ”2020 is hindsight”. Motsvarigheten till nämnda talesätt på svenska är ”det är lätt att vara efterklok”. I nuläget är vår tillvaro snarare en bombmatta av utlåtanden från de föregivet ”förkloka”: mer eller mindre tvärsäkra förkunnelser beträffande när, eller om, katastroftillståndet kommer att upphöra och vad vi därnäst har att förvänta oss. Återuppbyggnad – eller postapokalyptisk dystopi? (Den perifera konspirationsteorin att någon katastrof inte ens föreligger förtjänar inga kommentarer.)

När två sidor kämpar om verklighetsbeskrivningen brukar det heta att sanningen ligger någonstans mittemellan. Så är emellertid sällan fallet. Det vanliga är tvärtom att endera sidan har mer eller mindre rätt och den andra mer eller mindre fel. Och de som har fel i detta fall är, lyckligtvis, alarmisterna. Pandemin kommer att passera – desto fortare ju fler som har vett att vaccinera sig, men passerar gör den oavsett. Och hur sorgliga ruiner främst konsertbranschen än hunnit raseras till i det skedet, så kommer återuppbyggnaden att äga rum. Den uppdämda efterfrågan efter spelningar som nu råder, och växer för varje dag, garanterar i sig den saken.

Återhämtningen blir kanske inte omedelbar, eller mycket till tröst för alla som förlorat sina levebröd eller rentav sina liv på vägen. Men det kommer en Fenix ur askan. Det gamla housebandet CORONA kommer inom en överskådlig framtid att få sällskap av andra band benämnda PANDEMIC och COVID-19 som anspelning på en vid det laget överstånden mardröm. År 2020 blir ihågkommet som en fasansfull, men dock parentes i historien. Åtminstone ur musikperspektiv.
Och med lite tur har kanske också några av första generationens hårdrockshjältar ännu inte beträtt en konsertscen för sista gången.


Erik Thompson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.