Annons

Pentakill – är ni inte riktigt riktiga eller?

En kul parentes.
Eller ett apokalyptiskt skifte?
Det virtuella metalbandet PENTAKILL ställer frågan om musikbranschens framtid på sin spets.

Minns du var du var när du hörde om elfte september? Eller när Michael Jackson dog? Eller när Olof Palme blev skjuten? Stora händelser kräver berättelser, och berättelser kräver vittnesmål, och vittnesmål kräver människor, och människor kräver händelser. Så skapas historien och så skrivs historien, så skiljs stort från smått och så vet vi om PENTAKILL är ett nyhetens behag eller ett varaktigt obehag.

Minns du var du var när du hörde om PENTAKILL?

Sannolikheten för att den frågan kommer att ingå i middagskonversationens kanon om tio år är inte skyhög kanske. Men om den mot all förmodan skulle göra det, och det här är er introduktion till PENTAKILL: ledsen att jag sabbar möjligheten till en spännande anekdot (om ni vill kan ni hänvisa till mig som den vildögda gatuprofeten som talade upprört och osammanhängande om virtuella monster som projicerat sig ut ur ett datorspel).

Riktigt vad PENTAKILL är krävs det tvärvetenskapliga kongresser för att fastställa, men på ett rent deskriptivt plan är det 3d-renderade rollkaraktärer i det omåttligt populära onlinedatorspelet "League of legends" som sammanstrålat för att lira hårdrock. Medlemmarna heter Karthus (sång), Kayle (körsång), Mordekaiser (gitarr), Yorick (bas), Sona (keyboard) och Olaf (trummor), är bördiga från Runeterra och får MANOWAR att framstå som en frimärksklubb i jämförelse. "Rinner smält lava, upphälld av de högmodiga metalgudarna, genom dina ådror? Bara då är du förtjänt av min tid", har Kayle förkunnat. I ett sådant "wimps and posers"-test gallras till och med Joey DeMaio bort.

Första skivan "Smite and ignite" kom redan 2014 men det är med nya "Grasp of the undying" som ryktesspridningen har tagit fart på allvar och läckt ut i det popkulturella grundvattnet. Föregångare till PENTAKILL finns så klart: det animerade metalbandet DETHKLOK i tv-serien "Metalocalypse", Damon Albarns GORILLAZ, japanska Hatsune Miku, trenden med hologram av döda artister och, om man vidgar begreppet ytterligare en smula: ett renodlat och rentav idealt KISS. I PENTAKILLs värld är Karthus alltid Karthus medan The Demon i KISS' värld ibland är Gene Simmons, en moraliskt tvivelaktig rovkapitalist och imperialist som kränger flipperspel och stringtrosor när strålkastarna slocknat och publiken gått hem. Karthus existerar inte ens på egen hand och kommer därför inte att smygfotograferas i mysbyxor klockan två på natten när han köper toapapper och en kartong diarrémedicin i den jouröppna butiken.

PENTAKILL är på sätt och vis vad som händer när man låter marknaden ha sin gilla gång. Mer än innovation är det inkubationstid. Hårdrockare, spelutvecklare och gamers har tåflörtat med varandra så pass länge nu att det var dags att förenas i en dans. Licensverksamheten som "Guitar hero"-serien gett upphov till har, om inte räddat, så åtminstone vitaliserat hårdrocksekonomin. Huruvida PENTAKILL är brohuvudet till en fullskalig invasion av virtuella band återstår att se. Kulturen är som bekant trögrörlig. Nio av tio som läser den här texten ryser nog vid tanken på att IRON MAIDEN en dag ska ersättas av ett band som består av Pacmans och Super Marios barnbarn. Men, den som är uppvuxen med virtuella band uppfattar kanske inte nödvändigheten, eller ens önskvärdheten, av mänskligt dna i musiken.

Tills vidare är PENTAKILL beroende av organiska musiker (på nya skivan hörs bland annat Jørn Lande, Noora Louhimo från BATTLE BEAST, Tommy Lee och NINE INCH NAILS-bekanta Danny Lohner). Fast med robotiseringen av samhället och det hotfulla löftet om artificiell intelligens är det inte otänkbart att Karthus med bihang tar över skriv- och inspelningsprocessen och slår ut konkurrenterna ur brädet. I så fall lär vi få anledning att fråga varandra var vi var när vi först hörde om PENTAKILL och hur länge till vi tror oss överleva i våra skyddsrum.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.