Annons

Hårdrockarens guide till galaxen

Blinka lilla stjärna där.
På distans är rymden ett stillsamt spektakel.
Närmare betraktad är den våldsammare än en moshpit.

Det enda som är evigare än kosmos är vår fascination för den. I urminnes tider har människor blickat upp mot natthimlen och låtit fantasin hoppa hage mellan stjärnbilderna. Historierna de berättade för varandra må ha varit storslagna, men aldrig så storslagna att de överträffade verkligheten. Ingen saga är större än den vi lever i. Fiktionen drar alltid det kortare strået mot faktan.

Av allt att döma börjar fler och fler metalband att inse det. Att tränga in i snåriga mytologier och dunkla dogmer, när himlavalvet är nog så svindlande, är att gå över ån för vatten. Fråga bara skivaktuella band som INQUISITION, VEKTOR, OBSCURA, ORANSSI PAZUZU, WORMED, CULT OF LUNA, MESARTHIM och SITHU AYE. Eller ännu hellre, Jacob Buczarski i MARE COGNITUM.

I augusti i år medverkade han på ett splitalbum med låtarna "NGC 2237" och "NGC 2238". Förkortningar för "Nefarious ghoul centipedes"? Icke. Känn på den här: "New general catalogue", ett klassificeringssystem för astronomiska objekt. Fuktar man fingret och bläddrar sig fram till 2237 och 2238 öppnar sig ett fönster bakåt i tiden, till Rosettnebulosan, ett molekylärt moln 5200 ljusår från jorden. I detta stjärnstoft tumlar Jacob Buczarski runt som den sista överlevaren från "Aniara": "Citadel of ancient sorrow / Turn your gaze to the void / Twisted amalgamation / Drift into the cosmic sea”.

Är inte nebulosor häftigt nog är det bara att vända hemåt, till exoplaneten HD 189733b, en liten gynnare på det kosmologiska krypavståndet 63 ljusår. Närheten till trots är det ett svårsålt resmål, då regndagarna är många. För ett charterbolag är det också en försäkringsrisk att nederbörden är i form av smält glas. Det kan dessutom friska i rätt ordentligt, upp till hundra gånger orkanstyrka. Packa därför din bästa kevlarkapuschong, för när glaset stelnat och skärvorna yr kan goretex kännas för luftigt. SLAYERs "Raining blood"? Det vore en nåd att stilla bedja om.

Vilka fasor och ohyggligheter metalband än fabulerar ihop i hemmets lugna vrå är det en västanvind mot krafterna som dväljs i de astrofysiska avgrunderna (det är ingen slump att ett område på Pluto döpts till Cthulhu Regio efter H.P. Lovecrafts skräckepos). På jorden har vi starke Adolf som böjer järnspett med sina bara händer, i rymden krossas stjärnor tills återstoden väger en miljard ton per milliliter. "Universum är inte bara underligare än vi föreställer oss, det är underligare än vi KAN föreställa oss", som J.B.S. Haldane hävdade. Till nästa TESTAMENT-skiva kan Chuck Billy med andra ord skippa de pseudovetenskapliga teorierna om att mänskligheten fjärrstyrs av en utomjordisk härskarklass. Sanningen är förmodligen mycket, mycket värre än så.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.