Annons

Att turnéra

Idag ska jag ge er en inblick i hur det är att vara på turné.

Det finns flera sätt att turnéra på. Tänkte att vi ska snacka om det vanligaste sättet, nämligen att turnéra med buss.

Jag har varit ute på många turnéer i stora bussar, så kallade nightliners, oftast dubbeldäckare. På nedervåningen finns bord och stolar för mys och samkväm och på övervåningen sovalkover.
Självklart finns det också toalett. Observera dock att det alltid är skitförbud på en turnébuss. Springer alla och skiter där blir stanken till slut olidlig i hela bussen. De flesta följer detta, det är väl bara Jocke Roberg i ASTRAL DOORS som ständigt bryter denna oskrivna lag.

Den största nightliner jag åkt med hade 32 sovplatser om jag inte minns fel. Det var när ASTRAL DOORS var förband till BLIND GUARDIAN och gjorde 32 eller 34 gig över hela Europa under 7 fantastiska veckor.

I en nightliner har man alltså sin egen lilla sovbunke, ett eget litet rum så att säga, där man kan dra för ett draperi och få vara för sig själv.

Det fina med att turnéra med en nightliner är att man åker på nätterna, vilket ju betyder att man sover i stort sett hela transporttiden. När man vaknar är man helt enkelt på nästa spelställe pigg och utvilad.

Det kanske låter oklart, så för att göra det begripligt så ska jag beskriva hur en dag på turné brukar se ut för mig.

Det är olika rutiner beroende på om man är supportband eller headliner, men på det hela taget är det ungefär samma saker som gäller. Som huvudband ska man ju dock spela längre och har ett annat tryck på sig att leverera. Blir lite mer väntan också. Förbandet har ju spelat klart vid 21.00 typ och kan slappna av och ha en rolig kväll.

Just nu är jag ute på en förbandsturné där CIVIL WAR öppnar för POWERWOLF. Ett bra paket. Riktigt kul.

Det jag ska skriva om nu är dock när vi är huvudakt. Vi kör ungefär varannan turné som supportband och varannan som headline.

Ok, nu åker vi.

06.00: Bussen rullar på. Går på toa. Somnar om och sover till 11.00. Går på toa igen. Dricker en dubbel Nutrilett för att få i mig lite näring. Lägger mig igen och sover till 13.00 då jag vaknar av att bussen stannar. Kikar ut genom fönstret. Vi är framme vid spelstället.

13.30: Går in på klubben. Det brukar redan då stå ett gäng metalheads och vänta utanför för att få autografer och några bilder. Inga problem.
Inne på spelstället är frukosten framdukad. Käkar och dricker en kopp kaffe eller två. Letar därefter upp logen och kollar in vad det finns för faciliteter. Brukar också titta hur scenen ser ut.
Går sedan tillbaka till bussen och packar ihop de saker jag behöver inför och under giget.

15.00: Duschar och rakar mig. Sjunger upp lite. Mest för att kolla dagens status på stämbanden. Är man extra rosslig efter giget kvällen innan så får man sjunga upp lite extra och tömma några extra koppar honungsvatten.

16.00: Soundcheck. Det som är viktigast när man är ute på turné är att man följer samma rutiner dag för dag, så att det blir lättjobbat både för musiker och crew. Sen händer det ju alltid oförutsedda saker, men det måste det finnas en beredskap för.

Soundcheck avslutas alltid med att vi spelar en låt eller två. När såväl ljudteknikern och vi i bandet är nöjda så är det klappat och klart.
Jag har alltid haft extremt hög sång i mina monitorer så det brukar vara ett jädra rattande innan teknikern lyckas få upp sången till den nivå jag vill ha utan att det blir rundgång.
Kan väl förklara för den som inte vet, att vi i bandet har monitorer där vi hör oss själva. Så det ljud som publiken hör är ett helt annat än det vi hör på scenen.
Har dock nu i ca ett år använt mig av så kallade "in ear" istället för vanliga monitorer. Klockrent. Man har små hörlurar och en liten sändare i bältet. Jag kan få hur hög sång jag vill. Perfekt.

18.00: Middagen är serverad. Vi äter och softar lite.
Efter käket brukar jag koka två liter honungsvatten som jag ska ha till kvällens föreställning. I den här vevan brukar man också ha några intervjuer med lokala webzines.

20.00: Förbandet kliver på. Oftast har vi ett förband, men ibland två. För det mesta ligger logen i direkt anslutning till scenen, så det brukar vara så högt ljud från scenen så att det inte går att vara där. Det är bättre att sitta i bussen och slappa om det går och gå till logen typ en timme innan gig och pumpa upp lite adrenalin till kvällens show.

22.00: Dags att äntra scenen. Som huvudakt bör man spela i minst 80 minuter eller längre, så man har ett hästjobb framför sig.

23.30: Spelningen är klar. Man är svettig som en gris. Slår sig ner i logen och sprättar en öl. Svettas av, duschar och går ut för att träffa fansen som vill ha bilder och autografer.
Innan vi lämnar spelstället ser vi till att ta med oss all mat, öl vin och sprit som vi hade i logen till bussen. Inget får förfaras.

01.00: Bussen rullar. Vi sitter och snackar, äter någon macka och dricker ytterligare några öl. Vissa dricker väl starkare saker, men för röstens skull håller jag mig till öl när jag är på turné. Jag dricker för övrigt aldrig alkohol innan en spelning bara efteråt och främst då för att komma ner i varv så att man kan sova bra.

03.00: Går och lägger mig. Har kommit på att den bästa sömnmedicinen är att lyssna på ljudböcker. Brukar somna på fem minuter.

06.00: Bussen rullar på. Går på toa.

Proceduren börjar om.

Så där ja. Nu har ni fått en inblick i det mycket oglamorösa turnélivet. Det är mest väntan. Jag vill ändå avsluta med att säga att stunden på scenen varje kväll gör att det är värt all väntan.

Ha det gött och skål på er,

/Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.