Annons

Dogpound - Ingen propagandabåt


Foto: Daniel Andersson (c) 2007

Karlstads DOGPOUND är inga nybörjare. Efter debuten "The Hellbum" (2003) och uppföljaren "A Night in the Gutter" (2005) är det nu dags för den tredje offergåvan, kort och gott betitlad "III".  Metalcentral träffade grabbarna i ett trångt och stökigt lager på Slagverkskompaniet.

All promotion på en dag. Det var onekligen ett hektiskt schema musikerna i Karlstads melodiska kvartett lagt upp för sig. Micke, som skriver merparten av musiken, hade fått gå upp halv sex och åkt distansen mellan hemmastaden Uddevalla och Karlstad, där de övriga i bandet bor. Killarna hade spenderat hela dagen med att snacka med diverse tidningar och radiokanaler innan det blev Metalcentrals tur att få ställa dem mot väggen.

Lägesrapport
Det första jag ville ta reda på var givetvis hur det stod till i DOGPOUND-lägret såhär i och med releasen av deras tredje giv.
" Det står bra till i DOGPOUND-lägret. Lite kaotiskt kanske. Vi har försökt att pressa in allt på en dag. Många e-mailintervjuer som ligger och väntar, som vi inte hunnit svara på än. Men det står bra till. Vi har kört all promotion på en dag, i alla fall här i Värmland.

Releasen av "III" har skjutits upp några gånger, något som berott på japanerna berättar trummisen Tuka.
" Skivor är dyrt i Japan. Om plattan ska bli licensierad och officiellt släppt där, vill de göra det tidigare och kanske med något bonusspår eller annat omslag. En annan sak de ville ha inkluderat var ett inläggspapper med alla texter översatta till japanska. Man släpper inte gärna något på sommaren heller eftersom det säljer så dåligt då, så därför blev det lite extra lång väntan. Slutligen släpptes plattan trots det den 27: e juni i Japan. Den har sålt väldigt bra än så länge, så de är väldigt nöjda på skivbolaget. Det här är dessutom den första plattan vi släppt officiellt i Japan, det vill säga den första som är licensierad och släppt på ett japanskt bolag. De tidigare skivorna har där nere endast gått att få tag i via import. Så det känns bra!

Vad är nytt?
En aktuell och högintressant fråga jag ville ha svar på härnäst var vad som skiljer det nya alstret från de båda föregångarna.
" Framförallt så är det tyngre, ett mer modernmetallinriktat sound i jämförelse med tidigare plattor som varit mer brötiga, rock n´ rollalbum. På förra plattan var ljudidealet att det skulle låta garage, kanske inte vårt ideal men det blev så i alla fall. Den här gången använde vi oss av Peter Tägtgren (HYPOCRISY, PAIN) som mixare och han lyckades ju att få det att låta väldigt bra. Så det är absolut på rätt väg. Ett lite cleanare, mer traditionellt metalsound, det är väl den stora skillnaden. Låtarna är väl i samma stuk, samma stil. Kanske även de är lite tyngre då, lite mer ögonbryn och så. Det är svårt att vara objektiv på sitt eget material men det är väl den stora skillnaden. 14 goa låtar, svarar Micke nöjt.

Musiker, åtminstone de seriösa, brukar främja utveckling på såväl personligt som musikaliskt plan. Grabbarna i DOGPOUND är inte annorlunda. De talar om att det sker en naturlig utveckling, man blir bättre av att göra det man gör helt enkelt. I deras fall gäller detta både spelande och låtskriveri. Den stora skillnaden på den här plattan mot de två tidigare, är att Hea sjunger råare den här gången. Det är väl den hörbara skillnaden.
" Vi gjorde ett medvetet val att bli mer metal, menar Tuka.

När DOGPOUND skriver sin musik börjar det generellt med att Micke (gitarr) gör demos hemma i sin hemstudio. Därefter skickar han runt låtarna till de andra i bandet. Det är så det får fungera eftersom han bor i Uddevalla och de andra i Karlstad. Sen spelar de självklart som alla andra band i replokalen och ser hur låtarna fungerar och utvecklas där.

Ingen propagandabåt
Texterna är desamma som tidigare, någon radikal ändring av lyrikval har alltså inte skett. Det är svart humor och möjligtvis lite mer seriösa ämnen den här gången.
" En värmländsk recensent för VF benämnde oss som "partyhårdrock som påminde honom om det vedervärdiga åttiotalet". Partyhårdrock har jag väldigt svårt att tänka mig för vi har aldrig sjungit om sex och droger. Det har alltid varit humortvist, alternativt ganska gravallvarligt ifrån våran sida. När det blir allvar så handlar det om vardagsproblem och hur det är att vara människa helt enkelt. Det finns väl ingen oskriven lag om att texterna skall handla om ditt eller datt. Det blir som det blir. Musik handlar ju om underhållning och DOGPOUND är ingen propagandabåt. Man får ingen moralkaka serverad, menar Micke och Tuka unisont.

Grabbarna berättar att det i nuläget inte finns några planer på turné eller utlandsspelningar. Tuka förklarar varför:
" Vi har aldrig lirat live. Vi har fått erbjudanden om förbandsturnéer, någon egen liten turné och festivalspelningar men vi har ingen lust att åka iväg och bo i något jävla tält, vi är för gamla för det. Men om det väl kommer någon och säger att "här får ni bra betalt", så att det blir ekonomiskt försvarbart, samt ett bra hotell där det är uppstyrt och bra, då åker vi. Vi är inte så mycket metal att vi kan sova i en sovsäck i någon grotta. Vi ska aldrig sova i Abyss-studion igen heller. Vi är för bekväma och gamla!
Ett konstaterande som möts av en skrattsalva från de andra bandmedlemmarna. Humor verkar vara något som präglar DOGPOUND. Alla i bandet har lätt till skratt och en skön och avslappnad attityd. Inga divalater här inte.

Nät-pirater
På frågan om det rådande musikklimatet med nedladdningar och cd-skivans påstådda död har påverkat bandet får man ett klart bifall:
" Såklart har det påverkat oss, börjar Micke. Det säger sig självt att ett band i vår genre eller storlek påverkas. Släpper METALLICA en platta som de säljer i tolv miljoner exemplar och turnerar världen runt med, påverkas de inte nämnbart. Om vi säljer femtusen ex av en skiva och sen har tolvtusen nedladdningar på Pirate Bay, spelar det självklart en stor roll för vår ekonomi och framförallt för skivbolagets. Om vi säljer och till och med genererar pengar till skivbolaget blir det en skiva till, men om de går med förlust blir det motsatt dom. Men man får väl lov att hänga med och lägga upp några låtar på de legala siterna för nedladdning.
" När vi släppte första plattan så fanns den ute på nätet två veckor innan release, sånt är ju riktigt trist, suckar Hea.

DOGPOUND säger sig vara mycket nöjda med skivkontraktet. Lion Music med Lars-Erik Mattson i spetsen anser killarna vara ett bra bolag. Rakt och ärligt bemötande har utmärkt deras samarbete. Royaltyfördelningen är en del av kontraktet som grabbarna tycker är fantastiskt bra. Det ligger långt över gängse standard, menar de.
" Jag vet inte om jag borde säga det här men vi har redan fått löfte om en fjärde platta! Det fick vi redan innan den här släpptes i Japan.
Så där har ni det kära läsare, världsexklusivt(?) för Metalcentral: Det blir en fjärde DOGPOUND-platta för Lion Music!

Video & Press
   Så vad händer härnäst för er?
" Vi spelar in en video nästa vecka på låten "Glass Jar". Vi hoppas att den ska få några spelningar i varje fall.

   DOGPOUND har bemötts väl av världspressen?
" Ja, det har varit förvånansvärt bra. När vi skriver låtarna förväntar man sig inte att det ska sitta ett tjugotal recensenter i valfritt land och lyssna på ens låtar och ge dem bra recensioner. Jag tror vi har fått tre riktiga sågningar någonsin under vår karriär, och det har varit otroligt underhållande läsning, skrattar Micke.
På listan av 2005 års bästa skivor kom de på plats sex för en japansk sida.
" Får vi inte åtta av tio så betraktar vi det som ett dåligt betyg om jag säger så, flinar Tuka.
Det är sällan sämre än sju, så det är kanonkul! Sweden Rock har givit oss åtta av tio på båda plattorna. Skulle de ge oss två av tio så åker vi till Erik Thompson och säger "Det här är tryckfel va?" Nej, men skämt åsido, vi hoppas de gillar den. Än så länge har internationell respons varit positiv. Vi fick exempelvis 5/5 av Jam, en proggsite.

Mr.Pain
Bandet spelade in en låt tillsammans med Peter Tägtgren och mixade dessutom den nya plattan i dennes Abyss-studios. De beskriver sin relation till herr. Tägtgren som en bra sådan.
" Vi är polare. Lion skulle göra en tribute till Gary Moore, så vi lirade in "Led Clones", vi spelade in den i Abyss och Peter hängde med och sjöng på den.
De var inte rädda att någonsin få vad man brukar benämna som det klassiska Abyss-soundet.
" Det låter massiv, modern, hårdrock. Vi är inget typiskt Abyssband så det spelar ju också roll. Skulle DEPECHE MODE komma dit och spela in en skiva skulle det ju inte låta som DIMMU BORGIR årgång ´98 liksom.

Killarna är optimistiska men ändå realistiska. Allt de kan göra är att hoppas på ett större genomslag den här gången.
" Vi kan inte vänta oss att den blir en ny "Appetite For Destruction" direkt. Men Lion bytte distributör till Bonnier Amigo så vi väntar oss däremot en bättre distribution, och det lär vi nog få.

   Vad är era närmsta mål nu?
" Gå och lägga mig ikväll, säger Micke med ett skratt. Nej men, fortsätta som vi gör är jättetrevligt. Skulle det gå bättre så att vi får åka på någon turné så vore det också väldigt nice. Men får vi fortsätta göra plattor är vi nöjda med det. Om videon gillas och spelas på någon tv-kanal vore det också trevligt.

   Slutligen mina herrar, beskriv DOGPOUND med tre ord.
" Hmm" melodiskt, tyngre och" öh, köpvänligt! Det sistnämnda adjektivet följs av ännu ett skratt från fyra trötta men väldigt glada musiker, nöjda att göra det de älskar.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.