Annons

Helloween spelar med Djävulen

- Hello Uma! ropar Sasha Gerstner i telefonen när han ringer upp för att tala om HELLOWEENS tolfte fullängdare sedan den självbetitlade EP-debuten 1985. Han är på synnerligen muntert och skämtsamt humör. Och humor ska det visa sig är någonting som är en viktig del av bandets filosofi. HELLOWEEN är i dag en i institution i hårdrocksvärlden och kommer för alltid att stå inskrivet i böckerna som stilbildare och pionjärer inom power metal. Och även om medlemmar kommit och gått, vilket resulterat i att endast gitarristen Michael Weikath och basisten Markus Grosskopf är de kvarvarande originalmedlemmarna i bandet, så har HELLOWEEN i över 20 år levererat ungefär samma sorts musik om än med varierade kvalitet. Förra släppet "Keeper of the Seven keys " The Legacy" var till exempel enligt många både musikaliskt och idémässigt ganska tveksam och det kan sägas om en del annat också sedan bandets glansdagar under andra halvan av 80-talet. I år kan vi alltså fira den första av de två "Keeper"-plattorna som gav HELLOWEEN sin odödlighet. Och på många sätt försöker bandet fortfarande ta sig ur skuggan av dessa två skivor och 2005 års släpp kanske skulle markera ett tydligt slut för detta. Turnén som ägde rum förra året var lång och intensiv vilket dock inte hindrade bandet från att snabbt börja jobba med uppföljaren.
- Det har varit ett väldigt hektiskt år. Vi var på världsturné större delen av 2006 och reste runt i länder som vi aldrig tidigare besökt som Ryssland. Och när vi var klara med turnén så tänkte vi ta ledigt men då hade vi så många låtidéer att vi kände att det var lika bra att börja på den nya skivan på en gång.
    Hur tycker du att skivan "Keeper of the Seven keys " The Legacy" togs emot? Det finns ju röster både för och emot det här projektet.
- Ur vår synvinkel var det en stor framgång. Vi spelade i över 40 länder och det tycker jag säger något om skivans mottagande. Hade det inte gått så bra för den så hade vi inte kunnat göra den här stora turnén. Och i och med att det gick så bra hade vi vårat manegement med oss när vi beslutade oss för att göra en uppföljare så snabbt. Men fansen verkar ha tagit emot förra skivan med öppna armar för det mesta även om det var en speciell skiva med tanke på dess titel och den historia som bandet har med de två tidigare skivorna med samma namn.

Spelet med Djävulen
Nya plattan "Gambling With the Devil" kom till väldigt snabbt i jämförelse med tidigare verk. Redan när turnén avslutades fanns det strukturer och idéer för flera av spåren till skivan. Sasha beskriver den som både mörk och ljus. Det mörka återfinns i albumets mittenparti där tre låtar, The Bells of Seven Hells", "Fallen to Pieces" och "I.M.E",  utgör en sorts trilogi om världens nuvarande status. Men här finns också låtar av klassiskt HELLOWEEN-snitt som präglas av melodi och en positiv kraft. Inspirationen hittar bandet både i hårdrocken men också i popmusik säger Sasha.
- Egentligen grundar sig allt vi gör nu förtiden i att bandet har en ganska stabil sättning. Den har ju genomgått en del förändringar även sedan jag blev medlem 2003. Att till exempel ha tre olika trummisar under en viss tidsperiod hjälper ju inte direkt. Nu har vi en bra stämning i gruppen och det har bara blivit bättre efter förra turnén då vi blev riktigt sammansvetsade både som band och som musiker.
    Tre av låtarna är sammanvävda med varandra. Hur kommer det sig att ni inte riktigt kunde släppa upplägget med ett tema på skivan helt?
- Jag tror att det egentligen var en slump att dessa tre skulle höra ihop. Det är ju så att vi pratar med varandra i gruppen om ungefär samma saker vare sig det gäller livet, politik, kärlek och så vidare. Man kan dra ännu större cirklar från titeln på den här skivan som anknyter till spåret "Occasion Avenue" på förra skivan. Och inte alltför sällan så finns det en skvätt humor inblandat också. Men det är en förklaring till att dessa små temagrejer dyker upp. Vi skriver inte en "ond" text bara för att den ska vara just ond utan för att den faktiskt handlar om någonting vi har pratat om. Att det sedan hänger ihop med andra låtar är mer en slump.
    Hur vill ni att den som lyssnar på den nya skivan ska känna sig efter att sista låten tonat ut?
- Den här skivan har sina mörka partier men budskapet i vår musik är i grund och botten alltid positivt. Vi tar upp en del dystra ämnen men i slutänden vill vi uppmuntra våra lyssnare till en positiv inställning till livet. Till skillnad från till exempel en del amerikanska band så vill vi inte skicka budskapet om att lösningen på problem i livet är att döda folk eller kanske till och med att döda sig själv. Det är inte vad HELLOWEEN handlar om. Sen är musiken i sig positivt laddad. Vårat tyska musikarv influerar oss med sina melodier och så vidare.
    I år är det 20 år sedan HELLOWEEN släppte den första "Keeper"-skivan. Känner du någon gång att dessa plattor har stått i vägen för bandets fortsatta utveckling? Jag har ju till exempel redan berört dessa plattor i den här intervjun innan vi ens började prata om eran nya skiva.
- För min del så tycker jag inte det för jag har bara varit med i bandet i fem år. Men frågar du Michael eller Markus som varit med från början så har det säkert varit som ett spöke ibland. Skivorna vi pratar om förändrade ju den här typen av hårdrock för alltid om vi ska vara ärliga. Men nu försöker vi se det som att vi fräschar upp det som varit varje gång vi gör en ny skiva.
Och jag tycker att HELLOWEEN har en given plats även på dagens hårdrocksscen eftersom musik som spelas av riktiga människor på riktiga instrument är populär igen.

Giganternas kamp?
Det var nog många som höjde på ögonbrynen i förvåning och därefter fällde en liten glädjetår när det annonserades att HELLOWEEN och GAMMA RAY skulle ge sig ut på en gemensam turné under hösten och som besöker Göteborg, Lund och Stockholm i början på december. Hur relationen mellan HELLOWEEN och GAMMA RAYs bandledare Kai Hansen har varit föremål för spekulationer alltsedan Hansens avhopp från pumpaodlarna 1988. Men att de båda banden skulle ge sig ut på gemensam resa var enligt Sasha inte på något sätt någon process av försoning eller lösning på gamla konflikter. Detta helt enkelt på grund av att det egentligen inte har funnits någon dispyt från början. Det är helt enkelt så att banden släpper nytt material ungefär samtidigt och att deras turnéscheman stämmer med varandra den här gången. 
- Det var faktiskt Kai som först tog upp ämnet för några år sedan då han träffade Markus. Sen träffades vi igen 2005 på Wacken Open Air då han som bekant spelade två låtar med oss vilket var enormt roligt. Så roligt faktiskt att han gjorde samma sak ett par gånger förra året också. Och tro det eller ej men det gick hur bra som helst. Ingen blev osams, skrattar Sasha. Och i höst så stämde våra scheman överens och vi släpper en ny platta nu och GAMMA RAY ger ut sin nya skiva senare i år så äntligen så kan vi göra den här gemensamma turnén.
     Och ni förstår att publiken kommer att förvänta sig en del gästspel av Kai när  HELLOWEEN spelar?
- Ja vi har pratat om det naturligtvis. Vi har inte planerat att repa tillsammans men helt omöjligt är det inte att vi gör det.
    Hur kommer det sig att folk verkar tro att era två band inte direkt gillat varandra?
- Att folk snackar om den här konflikten eller konkurrensen mellan våra band har nog mer med den mänskliga läggningen att göra. Folk vill ibland bara skapa osämja då det egentligen inte finns något att vara osams om. Kanske vill folk att det ska vara så för att göra det hela lite mer intressant, vad vet jag avslutar Sasha Gerstner  

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.