Annons

Exodus - Exhibit B: The Human Condition (6)

Gary Holt är kung. Det måste sägas innan något annat sägs om bandets allra färskaste utgåva. Varför är Gary Holt kung? Killen var med från the fucking beginning, höll ihop EXODUS i vått och torrt - trots drogande och psykiskt sjuka medmusikanter. Och så är han the riffmaster och en utmärkt kompgitarrist. Snubbens solon är inte helt tokiga de heller, men det är riffen som är och som alltid har varit EXODUS framtuta.

Stora delar av "Exhibit B: The Human Condition" spelades in under samma tillfälle som föregångaren, "The Atrocity Exhibition: Exhibit A", vilket hörs. Produktionen är identisk - knivskarp och 'punchig', men aningen själlös. Det blir lätt så när Andy Sneap (SABBAT) tallar på rattarna. Det kommer inte låta skit, men du kommer heller inte bli överraskad. 
EXODUS stora problem på de senaste plattorna har stavats Rob Dukes - monoton så det sjunger i djungeln. Men han har gjort framsteg, vilket tydligt hörs på "Let There Be Blood" (nyinspelningen av "Bonded By Blood"), där han använder sig av mer än sitt gallskrikande register. Kanske beror hans framsteg på att han i det läget var tvungen att sjunga någon annans (Paul Baloffs) sångarrangemang? Han var tvungen att variera sig för att göra originalet rättvisa.
Men problemet kvarstår på detta giv. Rob Dukes driver mig smått till vansinne med sin överdrivna aggression. Det kvittar om Gary & co groovar eller plöjer - Rob skriker som om det vore det sista han gjorde. Ibland har troligen Tom Hunting (trummor) vaknat i hörnsoffan och bett Rob chilla lite - och vips så funkar det jävligt bra. Exempel? "Hammer and Life", där han går ned i ett bekvämt mellanregister. Detta uppenbaras än mer i lysande "March Of the Sycophants" som möjligtvis kan vara den bästa EXODUS-låten i modern tid. Men i möljdängan "Burn, Hollywood, Burn" fungerar hans ultra-aggro-stämma utmärkt, för att låten kräver det. Det är så han måste jobba, för killen KAN ju sjunga.

"Exhibit B: The Human Condition" har fler fräcka riff än de flesta bands fulla kataloger, men de förvaltas inte alltid föredömligt. Riffen har en tendens att försvinna i en enformighet som knappast hjälps av Robs insats. Men det här är inte ett genomgående problem, ty majoriteten av "Exhibit B" är fortfarande prima och Gary Holt sitter fortfarande tryggt i örådet  

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.