Annons

Så var Europe, live i Göteborg

EUROPE är ett band som har hängt med hos mig sedan jag var åtta år och ”The Final Countdown”-plattan släpptes, 1986. Samma år släpptes även BON JOVIs kanonplatta ”Slippery When Wet” och dessa två plattor var bland de första som fick in mig på hårdrock med starka melodier och klistriga refränger.
Om huruvida EUROPEs material efter comebacken håller lika hög klass som innan bandets uppehåll råder det givetvis delade meningar om. Jag uppskattar en hel del av de nya låtarna och senaste plattan ”War of Kings” håller jag som ett av deras bättre album efter comebacken. Men att EUROPE gjorde bättre musik förr råder det, enligt min mening, inget tvivel om. Låtarna var helt enkelt starkare och hade mer känsla. Trots att jag har följt bandet så pass länge så hade jag aldrig sett dem live. I onsdags för en vecka sedan var det så dags för ett besök på Trädgår’n i Göteborg. Att intresset verkar ha svalnat ganska ordentligt för bandet verkar ganska uppenbart. Endast 922 personer fanns i publiken, enligt uppgift. Lite skillnad mot bandets storhetstid. Jag uppskattade som sagt ”War of Kings” när albumet släpptes tidigare i år, men ju fler låtar som avverkas från albumet i fråga denna kväll, ju mer inser jag än en gång att det faktiskt var bättre förr, något som jag inte verkar vara ensam om, de nya låtarna drar inte alls ner lika mycket jubel som de äldre. Jag hade gärna sett att de hade nöjt sig med ett par, tre låtar från nya plattan. Nu blev antalet istället hela sju, vilket känns för mycket. En låt som ”Nothin' to Ya” känns alldeles för seg.
EUROPE gör ändå en bra spelning och briljerar framför allt under de äldre låtarna. Trots att herr Tempest nu mera fegar med de höga tonerna och att det med största sannolikhet hade varit en ännu bättre upplevelse att ha sett dem under deras storhetstid, så är jag ändå nöjd med kvällen. Låtar som “Superstitious”, “Scream of Anger”, “Girl From Lebanon” och min personliga favorit “Ready or Not”, gör sig riktigt bra live. Sen så må den avslutande ”The Final Countdown” vara jäkligt uttjatad, men den hör ändå till och ska liksom finnas där på en EUROPE-spelning. Så är det bara.
Om bandet vill nå längre (igen) så kanske en återgång till ett mer melodiskt sound är ett måste. Den som lever får se.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.