Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Hellacopters - Live Debaser strand

Band: The Hellacopters
Plats: Debaser Strand
År: 2017-06-22 
Betyg: 10/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

Sedan början av 90-talet har jag oförtrutet kuskat land och rike runt, ja till och med åkt utomlands för att uppleva musik. Många hundra, kanske till och med tusentals, framträdanden har det blivit. Dessvärre är det få som stannat kvar över tid: samtliga spelningar med Neil Young, RUSH och PEARL JAM, förstås. METALLICA på Roskildefestivalen. TOOL i Göteborg. MASTODON i London. TRIBULATION på Ritz i Örebro. IRON MAIDEN i Globen. Joe Bonamassa på Waterfront. BLACK SABBATH på Sweden Rock Festival. Plus några till. Till denna exklusiva skara av extraordinära upplevelser sällar sig nu THE HELLACOPTERS på Debaser Strand, 22 juni 2017.

Att spelningen ens äger rum bygger på Robert ”Strängen” Dahlqvists tragiska bortgång tidigare i år. Emellertid går alla intäkter från konserten oavkortat till Strängens dotter så det finns något vackert i vemodet. Men välgörenhet i sig borgar inte för kvalitet. Det vet THE HELLACOPTERS.

Och från det att de första tonerna av ”You Are Nothin’” sprider sig över den trånga, nästintill olidligt varma lokalen vet vi det också. 70 minuter senare är vi alla sjöblöta av svett och glädjetårar. För trots att bakgrunden till spelningen är tragisk går det inte att känna sig annat än upprymd. THE HELLACOPTERS har en gång för alla visat att de är bäst i landet, kanske till och med världen, på att framföra rock från scen. Energin är ständigt närvarande. I ett av få mellansnack poängterar bandnestor Nicke Andersson att han är tagen, men att det känns bra.

Mer udda låtar som ”Ferrytale”, ”Disappointment Blues” och en alldeles enastående ”Tab” varvas med hits som ”I’m In The Band”, ”Hey”, ”Soulseller” och ”Toys And Flavors”. Varje låt framförs som vore den bandets sista. Finalen med ”By The Grace Of God” och ”(Gotta Get Some Action) Now!” sätter en perfekt punkt på en konsert det kommer att talas om länge.

Och ja, jag var där!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.