Annons

Avdelningen för märkliga covers

På onsdag släpps AMON AMARTHs "Surtur Rising". Köper man skivan på iTunes får man ett bonusspår som heter "Aerials". Just det, det är en SYSTEM OF A DOWN-cover.

Jag får kortslutning i hjärnan bara jag tänker på det. Vad har den låten med AMON AMARTH att göra, förutom att medlemmarna rimligen tycker att det är en cool trudelutt?

En bra cover sätter ursprungsartisten och/eller uttolkaren i ett nytt ljus; den här versionen säger möjligen att skäggen från Tumba inte är riktigt lika stockkonservativa som man trodde (den skojiga "Dexter"-passningen på albumet är producenten Jens Bogrens förtjänst). Men sen då?

"War Machine" och "Balls to the Wall", två andra covers som spelats in samtidigt, är klart begripliga: rötterna hyllas, inga konstigheter. Har vi underskattat Serj Tankians betydelse för Johan Hegg som sångare? Finns det spår av vikingabostäder i Los Angeles? Jag är svarslös. Lyssna själv och fundera.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.