Annons

Brunt, det nya svart?

Metal är en genre i ständig utveckling, vad Ulf Malmros än vill påstå. Oftast är det en organisk process i Darwins anda. Apor lär sig gå upprätt och blir människor; hardcorepunkare tar till sig death metal och muterar till grindcore.

Men ibland går det baklänges (metalband lär sig huka och blir crabcore) och ibland tänker någon bara "det här borde finnas!" och så uppstår dumheter av rent kreationistiska mått. Väldigt ofta är det keyboards - metals svar på äpplet i Edens lustgård - inblandade.

Senaste exemplet är Earaches nya fynd THE BROWNING, aktuella med digitala ep:n "Time Will Tell". Titelspåret kan man kika på här (varning - 3:10 minuter av ditt liv går förlorade för evigt). Vad får vi? Deathcore på gränsen till crabcore, med sådana där trancetechnomelodier som modern hip hop och r'n'b inte kan få nog av. Intelligent design, min röv.

Jo, nytt låter det väl. Och banalt som valfri BASSHUNTER-dänga, så en publik lär inte vara svår att nå. Njut av pionjärkänslan, THE BROWNING! Den lär vara ungefär lika länge som högsäsongen för vit sparris. Sedan kommer nästa metalfusion med någon slumpmässigt vald genre och presenterar sig som det nya svarta.

(Du längtar efter black metal-dub? Redan gjort, av gruppen WÆE. Ännu ett band som inte frågat sig varför två disparata stilar borde sitta ihop. Det går, alltså bör man, ungefär som när folk trycker in tre biljardklot i munnen.)

Förresten, vilka associationer vill man skapa med ett bandnamn som THE BROWNING? Syftar det på pistolen Browning? Resultatet av en katrinplommonrik kost? Maillardreaktionen? Skulle det sistnämnda visa sig stämma är mycket förlåtet.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.