Annons

Triumf

Triumfbågen? Triumf-glass? Underkläder från Triumph? Nej, TRIUMPHATOR är förstås det jag helst associerar med det gamla romerska segertåget triumphus.

En parentes inom black metal-historien kanske, men eftersom upphovsmannen heter Arioch/Mortuus/Daniel Rosten (kärt barn har många namn) lyssnar jag mer än gärna på det hittills enda albumet "Wings of Antichrist" från 1999.

Har någon annan vokalist i genren en lika besatt röst? I Ariochs fylliga, gurglande stämband bor en hel fauna av demoner och onda andar, samtidigt som det alltid finns en högst mänsklig närvaro. TRIUMPHATOR låter som en katolsk exorcism med blastbeats.

Originella låttitlar - "The Triumph of Satan", någon? - var inte Ariochs styrka på den här tiden. Men som låtskrivare hade han redan en känsla för effektiva arrangemang bakom allt kaos, även om dynamiken och den pestsmittade undergångsatmosfären kom att utvecklas betydligt i FUNERAL MIST ("Maranatha" från 2009 är topp fem inom black metal i min bok).

Dessutom är produktionen kraftfull och distinkt. Basen hörs! Bara en sådan sak. Allra bäst är "From Under to Below", ett bonusspår på Listenables återutgåva från 2006, men det fanns inte på YouTube. Håll till godo med "Infernal divinity":

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.