Annons

Rhapsody Of Fire - From Chaos to Eternity (8)


Band: Rhapsody Of Fire
Titel: From Chaos to Eternity
År: 2011
Bolag: Nuclear Blast Records
Betyg: 8/10

Recensent:Peter Lindgren


RHAPSODY OF FIRE (fram till 2006 hette dom bara RHAPSODY) verkar vara ett sånt där band som man antingen hatar eller älskar. Många verkar tycka att de bara är för mycket. Själv älskar jag italienarnas bombastiska melodifyllda metal så mycket att jag t.o.m. räknar dem som ett av mina absoluta favoritband. Har följt dem ända sedan debutskivan “Legendary Tales” (1997) och de har aldrig gjort mig besviken. Tendensen har länge varit att musiken blivit allt mer orkestral och storslagen, vilket peakade på “Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret” (2004) och “Triumph or Agony” (2006). Ett litet trendbrott kunde dock skönjas på senaste fullängdaren “The Frozen Tears of Angels” (2010) och nu på nya “From Chaos to Eternity” är soundet än mer avskalat och tillbaka till rötterna. Musiken är dock fortfarande väldigt svulstig, annars skulle det inte vara RHAPSODY OF FIRE.

Efter introt “Ad Infinitum” där vi åter får stifta bekantskap med skådespelaren Christopher Lees mäktiga berättarröst följer titelspåret, “Tempesta di Fuoco” och “Ghost of the Forgotten Worlds”, tre typiska RHAPSODY OF FIRE-låtar som är hyfsat likartade. Mest upptempo, men med en del tempoväxlingar som förgyller.  “Anima Perduta” är däremot betydligt lugnare och drar istället åt operahållet. Tempot dras åter upp i “Aeons of Raging Darkness” som bitvis är riktigt hård med thrashaktiga riff och delvis black metal-liknande sång. Delar av “I Belong to the Stars” låter som något hämtat från Melodifestivalen, men funkar bra ändå, bl.a. tack vare de feta körerna. Snabba “Tornado” går i samma stil som låtarna i början. Plattan avslutas med den 20 min långa “Heroes of the Waterfalls’ Kingdom”. Som längden antyder är det inte direkt någon partylåt, men den är ack så bra. Här får vi också än en gång höra Christopher Lee som hjälper till att guida lyssnaren genom denna mäktiga och omväxlande musikaliska resa.

Den som inte gillar RHAPSODY OF FIRE sedan tidigare kommer inte ha något att hämta på “From Chaos to Eternity” heller. Ni som redan är frälsta har dock en ny högtidsstund framför er med detta grymt stabila band.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.