Annons

Blood Revolt - Indoctrine (9)

Band: Blood Revolt
Titel: Indoctrine
År: 2010
Bolag: Metal Blade
Betyg: 9/10

Recensent: Stefan Lejon

Jag har aldrig varit någon större beundrare av Kanadensiska AXIS OF ADVANCE och deras vildsinta blanding av death och black metal. Däremot har jag alltid fascinerats av det vansinne trummisen James Read lyckas frambringa bakom pukorna. Trumspelet på bandets senaste (sista?) fullängdare, "Obey" (2004), är ytterst kaptiverande. Det i kombination med vokalisten Alan "Nemtheanga" Averill's (PRIMORDIAL) medverkan gjorde mig ordentlig exalterad när projektet BLOOD REVOLT först lanserades. PRIMORDIAL är ett av mina absoluta favoritband alla kategorier och Averill min favoritsångare, bar none. Att nu höra hans briljanta stämma ackompanjerad av en salig blanding mellan allehanda extrema avarter av metal är än mer exalterande. Inom ramen för BLOOD REVOLT ryms allt från rent progressiva tongångar till ultrasnabb grindcore och malande doom. En salig blandning som sagt, men på något sätt lyckas trion (som även inkluderar AOA-gitarristen Vermin) hålla ihop beståndsdelarna och på så sätt skapa någonting helt eget.

Skivan är tematiskt uppbyggd kring tankarna hos en enslig person som hänfaller till religiös fanatism och i slutänden går så långt att han/hon blir terrorist/självmordsbombare. Texterna är en viktig del av helheten och Averill's teatraliska insats är rent fantastisk. Hans vrål, skrik och, för all del, skönsång osar av ren desperation och skänker musiken en nerv som få andra skulle kunna frammana. Musikaliskt är det som sagt kraftiga svängningar mellan furiöst rens och dyster begravningsstämning. Överlag är tempot högt men när de går in i de långsammare partierna blir det riktigt effektiv. Mycket välbalanserat! Det är svårt att plocka ut några enskilda spår som är typiska för plattan. Variationen är som sagt stor inom låtarna och det betyder att man vinner mest på att lyssna igenom skivan från start till slut. Självfallet med texthäftet i nävarna.

Jag tror att alla med en fäbless för extrem metal (oavsett det är black, grind, death, etc) har att hämta på "Indoctrine". Det som möjligen kan skrämma bort lyssnare är sången. Nemtheanga har en av metalvärldens mest personliga röster och jag har stött på en del som helt enkelt inte kan med honom. Hör du inte till de sistnämnda kan du förbereda dig på 42 minuter av vansinnigt vacker aggression. En av årets absolut bästa plattor hittills!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.