Annons

Sonata Arctica - The Days of Grays (7)

Band: Sonata Arctica
Titel: The Days of Grays
År: 2009
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 7/10

Recensent: Erik Arvidsson


Hade hela "The Days of Grays" varit lika mästerligt och sinnrikt täljd som de första dryga 20 minuterna (vilket i praktiken innebär introt "Everything Fades to Gray" samt "Deathaura", "The Last Amazing Grays" och "Flag in the Ground") hade betyget med lätthet varit uppe och nosat på en nia. Att SONATA ARCTICA får nöja sig med en stark sjua beror på att styrkan i repertoaren börjar fluktuera något under de resterade 40 minuterna, men utan att för den delen avlägga visit i några överdrivet djupa dalar. Nej, "The Days of Grays" är i min mening den starkaste och mest intressanta releasen sedan "Winterheart's Guilt" (2003). Alla växlingar i känslor, intensitet, atmosfär och tempo som penslas upp på den audiella kanvasen ger stundtals plattan en dramaturgi i klass med en musikal eller opera. De mest framstående fanbärarna av denna inriktning är tveklöst det episka och mycket variationsrika åttaminutersspåret "Deathaura" som bara växer och växer ju mer man lyssnar. Även "Juliet" men sina MEAT LOAF-vibbar samt den tunga och vackert dramatiska balladen "As If the World Wasn't Ending" sticker ut i detta avseende.
 
Efter den i mina öron balanserade men lite tråkiga vägskälsplattan "Unia" (2007), är senaste släppet ett uppsving. Det måste här understrykas att "The Days of Grays" inte är en återgång till det ursprungliga power metal-stuket (även om sylvassa "Flag in the Ground" har mycket av den varan i sig) utan snarare ytterligare ett naturligt steg i bandets evolution där finnarnas melodiska "trademark" lever kvar, samtidigt som det lätt progressiva och mer midtempobaserade från "Unia" har förädlats och nyttjats på ett mer innovativt sätt. Dessutom har symfoniinslagen fått en mer framstående roll och några portioner kvinnosång har tillförts. Nerv och dramatik genomsyrar helheten i god samverkan med en nästan skruvad känsla. Jag kan stundtals uppleva att de tagit i lite för mycket och pumpat in lite väl mycket idéer i sin kreation. Men egentligen står inga större fel att finna och upplevelsen av skivan är snarare som ett äventyr där allt kan hända, än en vandring längs en utstakad stig av ordinära låtar.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.