Annons

Gamma Ray - Land of the Free II (8)

Band: Gamma Ray
Titel: Land of the Free II
År: 2007
Bolag: Steamhammer/SPV
Betyg: 8/10

Recensent: Erik Arvidsson


Det har väl inte undgått någon att de två stilbildande och nästan heligt aktade albumen "Keeper of the Seven Keys I & II" samt "Operation Mindcrime" fått uppföljare under senare år. Ett våghalsigt initiativ från plattornas upphovsmän HELLOWEEN respektive QUEENSRŸCHE med tanke på hur mycket vi hårdrockare associerar till dessa bländande storverk både minnes-, känslo- och rent låtmässigt. Båda ensemblerna kom dock undan med hedern i behåll både från kritikerkåren och från fansen, trots att uppföljarna givetvis inte nådde upp till ursprungsalbumens svindlande höjder.

Nu har då turen kommit till GAMMA RAY att ge sig in i leken genom att följa upp 1995 års "Land of the Free" med " ja just det " "Land of the Free II". Inte för att den förstnämnda kanske räknas till ett av hårdrocksvärldens klassiska verk, men skivan kom att bli relativt inflytelserik och var inte minst en milstolpe i GAMMA RAYs egen historia. Med hejdlöst starka låtar som "Rebellion in Dreamland", "Man On a Mission" och givetvis titelspåret, sopade Kai Hansen och c/o mattan med de flesta av sina branschkollegor när det begav sig. Nu, många år senare är det med spänning man undrar om del två kan göra "Land of the Free"-epitetet rättvisa? Svaret enligt mig är ett rungande "ja"!

Det jag inledningsvis reagerar på är den dynamiska produktionen, energin som sprudlar, de strålande arrangemangen, samt den enorma flora av utsökta gitarrharmonier och nyanserade solon som genomsyrar alstret. Efter några genomlyssningar står det även klart att de enskilda spåren är intressantare och starkare än på länge. Speciellt med tanke på att stuket från storhetstiden 1995 till 1999 stundtals lyser igenom ganska tydligt. De tre inledande rökarna "Into the Storm", "From the Ashes" och "To Mother Earth" är tillsammans med "When the World" tydliga exempel på detta påstående; det är snabbt, energiskt, refrängstarkt och dynamiskt ut i tånaglarna. Faktum är att i princip samtliga tolv bidrag håller förvånansvärt hög klass med elvaminutershistorien "Insurrection" (som måste anses som en ren uppföljare till "Rebellion in Dreamland") som en grandios avrundning.

Men säga vad man vill - hur bra "Land of the Free II" än må vara " så når inte repertoaren upp till 1995 års utbud. Eller? Kanske bottnar en sådan bestämd åsikt endast i nostalgi? Tveksamt, men fråga mig om ytterligare dryga tio år får vi se. Hur som helst står det klart att även om både pumporna och jänkarna i QUEENSRŸCHE lyckats väl, så har GAMMA RAY lyckats bättre! GAMMA RAY årgång 2007/2008 strålar lika stark upp mot metalhimlen som Fangface ögon gör på konvolutet.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.