Annons

HammerFall - Threshold (8)

Band: HammerFall
Titel: Threshold
År: 2006
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 8/10

Recensent: Erik Thompson

Tänk, om ett halvår är det tio år sedan HAMMERFALL debuterade med "Glory to the Brave" och sin anspråkslösa men samtidigt så oböjliga attityd: Må så vara om vår musikstil är död i världens ögon, men den lever i våra hjärtan. Detta är vad vi vill vara, göra och spela; ärlighet varar längst och skulle ingen annan bry sig så får vi väl leva med det.

The rest is history (fan vad den klyschan är användbar ändå!), och när bandet nu nått fram till sitt sjätte studiosläpp är allting sig fortfarande helt och underbart likt. Fast inte sedan fjolårets "Chapter V", tack och lov. Den skivan fick motta en hel del ros den inte förtjänade, enär många anser att koncept är till för att uppdateras även till priset av kvalitativa nedköp. "Chapter V" utmålades som hårdare än föregångaren "Crimson Thunder" (2002), men var i själva verket snarast tamare, och inte ens i sina (rätt lätträknade) bästa stunder var låtmaterialet lika minnesvärt som på HAMMERFALLs tidigare, diggvänligare och mycket, mycket bättre plattor.

Men, men " på listtoppande "Threshold" är ordningen återställd, och som HAMMERFALL-fan är det bara att tacka, ta emot och frossa njutningsfullt i ännu en välkryddad anrättning späckad med blivande klassiker. "The Fire Burns Forever" är en given allsångsfavorit av samma dignitet som "Renegade" och "Hearts On Fire"; "Rebel Inside" är bara så HAMMERFALL att man baxnar; och även så tunga och till synes oböjliga riff som i "Shadow Empire" eller "Titan" har man fått att låta medryckande tack vare de i vanlig ordning oklanderliga sångmelodierna. Produktionsmässigt talar vi om ännu en välkommen comeback; nämligen den storslagna och blaffiga ljudbilden från "Legacy of Kings" (1998), fast själva materialet som helhet nog är aningen tyngre än på nämnda klassiker.

Något att tillägga om "Threshold"? Ja, att den på ett beundransvärt sätt illustrerar vilka möjligheter till variation som trots allt ryms inom HAMMERFALL-soundets ytligt sett så klart utstakade begränsningar. Utveckling i betydelsen framåtskridande överlåter de klokt nog åt de kolleger som faktiskt är lämpade för en sådan uppgift. Själva fokuserar de i vanlig ordning på att skapa 80-talsmetall vars kvalitet är lika hög som dess retrofaktor. Och resultatet är alltså utomordentligt. Också det i vanlig ordning.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.