Annons

Decapitated - Organic Hallucinosis (7)

Band: Decapitated
Titel: Organic Hallucinosis
År: 2006
Bolag: Earache
Betyg: 7/10

Recensent: Jonn Jeppsson

DECAPITATED slår ett slag för teorin att death metal är musik för folk som bara bryr sig om just musiken. Med titlar som "Revelation of Existence", "POST(?)ORGANIC" och "Flash-B(l)ack" och texter som " om de transkriptioner jag hittat på Internet är någorlunda korrekta " ger ordet intetsägande en ny innebörd, är polackernas fjärde album ett toppenexempel på musik som mår bra av att spridas på Internet snarare än via skivaffärer. För ovanlighetens skull känns det fint att recensera en sunkig promoversion (okej, att Earache lagt in fyra voiceovers i varje låt är inte kul) i stället för den riktiga produkten. Hängivna DECAPITATED-fans där ute får gärna höra av sig och motivera varför man ska intressera sig för något annat än musiken " om det nu finns någon som verkligen tycker det.

Tur då att just musiken räcker väldigt långt. Polsk death metal brukar vara synonymt med kvalitet, vilket DECAPITATED klargjorde redan på coola debuten "Winds of Creation" (2000) och fortsatte att bevisa på "Nihility" (2002) och "The Negation" (2004). Säkrare musiker får man leta efter, och bäst av allt är att de med tiden lärt sig att inte vilja visa det. De bara spelar. Smidigt, lyhört och flödande, med en känsla för detaljer och nyanser mitt i allt krossande VADER-pisk. Covans röst är dessutom superb: hård, fast och djup, med en tydlighet som är alltför sällsynt. Att betyget stannar på en sjua beror uteslutande på en sak: de här killarna är inga låtskrivare. Lyssna på deras covers på SLAYER ("Mandatory Suicide" på debuten) och DEICIDE ("Lunatic of God's Creation" på "The Negation") och jämför själv. De egna spåren låter skitcoolt när jag har dem i lurarna, men så fort de tystnat sitter bara enstaka ljudfragment kvar i hörselgångarna. Slutsats: tanka hem bums " fast det har du så klart redan gjort, plattan släpptes trots allt i vintras" - och njut i väntan på VADERs "Impressions in Blood", som kommer i september. Den lär vara späckad med hits.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.