Annons

Avatar - Hunter Gatherer (9)

Band: Avatar
Titel: Hunter Gatherer
År: 2020
Bolag: Century Media
Betyg: 9/10

Recensent: Aki Maijala

Det var en lång och spänd längtan innan jag fick lyssna på nya plattan "Hunter Gatherer" av Göteborgsbandet Avatar. Jag hade liksom lite uppbyggd förväntansfullhet om hur den skulle kunna bli med tanke på hur bra många av deras tidigare låtar är. Jag kan lugnt säga att jag inte blev besviken. Boom! Vilken melodiös freakshow! Precis så som Avatar ska leverera.

"Hunter Gatherer" inleds med en brutalt hård "Silence In The Age of Apes" som liksom sätter tonen för den röda tråden genom albumet – grymt hårt, tungt och melodiöst.
Tonerna i förstaspåret påminner mycket om eminenta Arch Enemy och det välkomnar jag. Fullkomligt älskar gitarrsträngandet, tugget och batteristen bakom som nog får svettas så det räcker.
Jag gnuggar händerna och mitt flin liknar nästan Johannes; "Det här blir fan bra.."

När jag hämtat andan efter första så får jag plötsligt en puck i pannan och en resa till Memory-lane igen under låten "Colossus", vilken jag nog räknar som den bästa låten. Mycket tack vare Johannes unika röst som har en sjukt snygg blandning av Peter Steele, Marilyn Manson och Ozzy. Soundet och känslan för mig tillbaka över 20 år i tiden till när jag fick mina fingrar på Rob Zombies "Hellbilly Deluxe". Ni måste definitivt även se videon på Youtube. Jäklar vilken underbar låt och jag både ryser och myser. "Colossus" blev odödlig direkt för mig.
När pulsen pumpar på med adrenalin så går vi vidare med trean "A Secret Door" och den bekanta gåshuden kryper fram över hela ryggen och armarna igen. 90-talets MTV (när MTV var bra) och musikvideos med System Of A Down och P.O.V blinkar fram under ögonlocken när jag lägger mig ner med armarna åt sidan och bara låter mig levitera till Avatar och metalgudarnas energier.

Låt nummer fyra, "God Of Sick Dreams", blir en liten paus för återhämtning efter de inledande stabila låtarna. En helt okej låt men kommer inte upp till samma höga nivå som övriga.

Femte spåret "Scream Until You Wake" gör att mitt ben börjar trampa på luftkaggen och mina grymma luftgitarrkomp gör att jag fantiserar och blir en del av Avatar. Vilken skön låt! En grym kombination av bandets unika skickligheter och man får verkligen njuta av metal i sitt esse.
"Child" är Avatar. Well, alla låtarna på denna plattan andas verkligen Avatar, men denna godbiten sätter pricken och kompletterar utropstecknet. Melodin, refrängen och sången är så jävla bra komponerat så detta blir en grym låt. Konstnärligt musikskapande på topp.
Nummerr 7, "Justice" har en skönt hård attityd och samtidigt en mjuk feeling och den bjuder på olika nivåer av underbar musik, där varje moment har en egen stil och summan blir en grymt bra klassiker. Man får verkligen en liten del av allting och det är det som är lite unikt med Avatar.

"Gun". Blunda. Lyssna på rösten och på texten. Låt tårarna komma. Rakt in i hjärtat och själen. Otroligt stark låt och den kom från ingenstans så man blir lite chockad. Denna kan bli hur stor som helst om den får vingar och får andas fritt, så se till att dela med av den till andra. Den förtjänar att bli hörd. Överallt.
Bort med allt lipande för nu blir det "When All But Force Has Failed" och den följer upp "Gun" perfekt som en ventil där känslorna ställs åter i balans och man drar på sig tuffa västen igen.

"Wormhole" blir en perfekt avslutning på en av årets bästa plattor, skapade av ett band som är på en stor våg av framgång och den lär inte minska efter att ha presenterat "Hunter Gatherer" för oss.
Avatar förtjänar att få all uppmärksamhet och sprida sin freaky glädje och underbara musik på spelningar över hela jordklotet. Betyget blir högt, hela 9 av 10, då jag tycker plattan i sig är en unik skapelse som verkligen tar fram nya sidor hos både Avatar och metalmusiken.
Spänn fast bältet och ta på hjälmen, lyssna och njut av en fantastisk musikalisk upplevelse.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.