Annons

Gathering of Kings - Discovery (7)

Band: Gathering of Kings
Titel: Discovery
År: 2020
Bolag: RN Records
Betyg: 7/10

Recensent: Henrik Halvardsson

Ursprungsidén kring GATHERING OF KINGS startade som en svensk motsvarighet till 80-tals konceptet PHENOMENA, där ett kollektiv av sångare och musiker tillsammans skulle skapa keyboard-driven och välproducerad AOR. Debutplattan, ”First Mission, var utan tvekan en av 2019 års absoluta bästa plattor och innehöll många av Sveriges mest prominenta musiker och sångare inom denna genre. Med uppföljaren ”Discovery” har man kastat om något i artist och musikeruppställningen och borta är några tunga namn som Björn Strid och Erik Mårtensson. Detta har konsoliderat kärnan i projektet och får mig att tro att GATHERING OF KINGS ledda av nestorn Victor Olsson rör sig bort från att vara enbart ett projekt och mot att faktiskt kunna bli ett ”riktigt” band.
Hur låter det då? På uppföljaren ”Discovery” är igenkänningsfaktorn hög och man landar stilistiskt nära föregångaren. Utan tvekan har man återigen lyckats producera ett album där man prickar av alla klassiska ingredienser för hur en AOR-platta av rang ska låta: välspelat, med en slick produktion och bra låtar som sätter sig. Men där ”First Mission” staplade upp potentiella hits efter hits känns uppföljaren mer som en jämn och gedigen platta där färre låtar sticker ut. Givetvis finns det några glimrande undantag. Två av singlarna från skivan, "Heaven On The Run" och "Kiss From Above" är riktiga höjdare och hade med lätthet platsat på debuten. Även "Highway To Paradise" och "From A Whisper To A Scream" gillar jag. Resten av materialet är bra, men saknar den där verkliga toppen som jag kände så starkt på "First Mission". Emellanåt kan jag känna att flera av låtarna musikaliskt står och stampar på lite samma plats utan att de lyfter. Att man på debuten också letade fram CAROLAS 80-tals dänga "Runaway" var en riktigt rolig och oväntad överraskning. På "Discovery" finns det inte utrymme för någon oväntad cover vilket är lite synd kan jag tycka. Jag hade gärna sett ett liknande låtval som hade stuckit ut litegrann.

Om GATHERING OF KINGS formas till att bli mer av ett band än ett projekt och en tredje skiva ska planeras bör konceptet få utrymme att utvecklas. Personligen tror jag att idéen skulle må bra av att släppa in andra låtskrivare och eventuellt producenter utan att för den delen förlora sin "röda tråd" musikaliskt. Utan tvekan kommer ”Discovery” dock att snurra frisk på min skivspelare i sommar. Den känns som en trygg och behaglig musikalisk upplevelse, och det kan man behöva under rådande omständigheter.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.