Annons

Vanden Plas - Christ 0 (8)

Band: Vanden Plas
Titel: Christ 0
År: 2006
Bolag: InsideOut
Betyg: 8/10

Recensent: Anders Jacobsson

PÅ VANDEN PLAS' sjunde fulländare är det potent och högt kvalificerad metall i den progressiva skolan som gäller. Personligen har jag aldrig helt fastnat för dessa tyskar" förrän nu. Jag har hört ganska lite av dem innan, men nu förstår jag att jag med rätt hög sannolikhet förbisett något jag borde ha gett en större chans. På "Christ 0" slås jag av den enormt snygga ljudbild som lyfts fram och man berättar historien om Greven av Monte Christo på ett minst sagt elegant och tilltalande sätt. Man rycks med direkt då skivan dundrar igång med sitt titelspår, som faktiskt är ett av verkets bättre stycken. Det är symfoniskt och melodiskt; fullt av kraft och dynamik, och så fortsätter det sedan utan att plattan trasslar in sig i sig själv med massa onödiga utsvävningar. Skivan har en massivt gedigen struktur. Lyssna bara på fjärde spåret, "Silently", hur den omsluter en med sin vackra uppbyggnad och sin känslosamma slagkraft, så förstår man att det måste bli ett högt betyg. Här har vi en låt som många band i den här genren blott kan bygga luftslott på. "January Sun" är ett annat smärre mästerverk som verkligen lyfter skivan till den nivå den förtjänar.
VANDEN PLAS doftar inte mycket annat än skön feeling på större delen av "Christ 0", men en markant knapphet måste dock lyftas fram. Bandets vokalist Andy Kuntz har en stämma som olyckligtvis förlorar sig själv i den kraftfulla produktionen, då han misslyckas att mäta upp till samma styrka. Hans James Labrie-närbesläktade röst håller absolut ton men är ganska klen när det väl gäller att leverera. Han ter sig bäst i lugnare partier och lyckligt nog är de ganska många. Mr. Kuntz skulle passa väldigt bra som musikaksångare och det lyfter fram plattan ganska mycket, då man flörtar en del med musikalsoundet. Lyssna bara på den otroligt vackra "Lost in Silence", som är bandets officiellt sista låt på plattan. I realiteten så är den sista låten vi bjuds på en synnerligen flott coverversion av "Gethsemane", från musikalen Jesus Christ Superstar.

"Christ 0" är kort och gott ett progressivt, symfoniskt metalopus av riktigt hög klass. Alla fans av genren bör tjacka den här plattan pronto!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.