Annons

Katatonia - The Great Cold Distance (9)

Band: Katatonia
Titel: The Great Cold Distance
År: 2006
Bolag: Peaceville
Betyg: 9/10

Recencent: Magnus Gustafsson

Stockholms dystraste kvintett har åter samlats för att följa upp en av 2003 års bästa plattor "Viva Emptiness" (Peaceville). Jag gillar KATATONIAs på något sätt passiva inåtvända aggression. Det känns precis sådär ångestfyllt som det kan göra ibland när man inte orkar ta sig upp ur sitt svarta hål utan istället sitter kvar och inser att man trivs rätt bra där nere. Jag har länge sett fram emot uppföljaren och nu är den här.

Paradoxalt nog släpps den lagom till dess att våren snart (nåja) ska tina upp våra djupfrysta nordiska själar. Egentligen är detta klassisk höstmusik. Svärtad hård rock med gotiska undertoner passar bäst när allt grönt långsamt dör och ruttnar i höstregnet. Men å andra sidan är det svårt att inte tycka om KATATONIA vilken årstid de än bestämmer sig för att släppa en platta. Särskilt om det låter så in i bombens bra som detta gör.

Inledande "Leaders" rycker tag i mig med sitt glänsande gitarrspel som gnisslar så vackert över Jonas Renskes väldigt vackra sorgsna stämma. Så exploderar allt. Kaskader av ljud som kastas ut i luften likt soleruptioner. Singelsläppet "My Twin" har en så gripande refräng att jag har svårt att hålla tillbaka tårarna: "You used to be like my twin/and all thats been/was all for nothing". Och det levereras så underbart vackert. En framtida klassiker som förtjänar all uppmärksamhet. Det finns många andra höjdpunkter på "The Great Cold Distance" som skulle kunna framhållas men det lämnar jag åt er att upptäcka. Dock måste jag bara få framhålla den avslutande och fullständigt magnifika "Journey Through Pressure" där KATATONIA drar så långt ut mot kanten till den musikaliska avgrunden som vanligtvis kallas doom att jag baxnar. En magisk avslutning på ett i många avseenden förtrollande album!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.