Annons

Graveyard - Innocence & Decadence (8)

Band: Graveyard
Titel: Innocence & Decadence
År: 2015
Bolag: Universal
Betyg: 8/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

Retrorock är ett i det närmaste urvattnat begrepp som slentrianmässigt sätts som epitet på all musik som bär eko av en svunnen tid, läs 70-talet. Således följer etiketteringen av GRAVEYARD, vars största inspirationskällor kan härledas till just 70-talet, rådande praxis. Samtidigt bör en erinra sig att det över göteborgarnas musik vilar något tidlöst vilket knappast kan bestämmas av ett specifikt årtionde. Något som blir extra tydligt på ”Innocence & Decadence”.

För även om mycket är sig likt, ryms här välkomna avsteg från den formel vi lärt oss förknippa med bandet. Svänger gör det förstås fortfarande. Inledningen med uppkäftiga ”Magnetic Shunk” och singelspåret ”The Apple And The Tree” är två bra exempel. Så också skivans längsta låt, den suggestiva ”Can´t Walk Out” där Joakim Nilsson når en ny spännvidd i det vokala uttrycket. ”From Hole In The Wall”, med nygamle Truls Mörck på sång, för tankarna till CREAM och i ”Too Much Is Not Enough” prövar gruppen sina soulvingar. Resultatet är kanske inte svindlande, men vem kan döma ett band som söker sig utanför ramverket?  

Att GRAVEYARD anno 2015 är en kraft att räkna med råder det ingen tvekan om. För även om de inte tar några sjumilakliv i utvecklingen med ”Innocence & Decadence” lyckas de rocka rövarna ur de flesta konkurrenter, gamla som nya. 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.