Annons

Lancer - Second Storm (9)

Band: Lancer
Titel: Second Storm
År: 2015
Bolag: Despotz
Betyg: 9/10

Recensent: Staffan Wallin

När jag jämför LANCERs självbetitlade debut med nya given ”Second Storm” kan jag konstatera att allt som utfördes väl på första skivan även återfinns här. I en Supersize-Me-Extra-Allt-variant.
Den charmigt liveartade ljudbilden från den första skivan har fått sig en ordentlig ansiktslyftning som både bevarar och förstärker bandets sound. Här saknas överflödigt pompa och ståt, som i en livesituation måste återskapas med sjuttioelva samplingar, rattade av en åttaarmad bläckfisk. Här finns bara Rock N’ Roll.
Det är klart att pålägg har gjorts som är omöjliga att framföra från scenen, men kärnan i låtarna är så stark att jag är övertygad att det inte ens kommer att märkas. En bra låt, är en bra låt, är en bra låt. Och det finns nio stycken på ”Second Storm”. I rad.
Låtskrivandet har hettats upp, härdats i olja och sedan slipats till en sylvass egg. Resultatet blir en godispåse fullproppad med Heavy Metal-karameller.
Shut up and take my money, ungefär.

När det gäller musikaliska förebilder finns det drag av både HELLOWEEN, JUDAS PRIEST, GAMMA RAY och IRON MAIDEN, från respektive bands storhetsperiod givetvis. Det fanns trots allt en tid då IRON MAIDEN inte körde med ”copypaste” i sina låtar för att alla skulle vara minst sju minuter långa.
”Running From The Tyrant”, ”Iwo Jima”, och ”Masters And Crowns” är klockrena fullträffar. Efterföljande ”Behind The Walls”, är som hämtad från HELLOWEENs ”Walls Of Jericho” och är plattans och bandets absoluta höjdpunkt. Här påminner sångaren Isak Stenvall inte så lite om AGENT STEELs John Cyriis!
Tiominutersverket ”Aton” känns hälften så långt eftersom den lutar sig mot kvalité och spelglädje istället för repetitioner.
Jag skulle kunna recensera andra halvan av ”Second Storm” lika ingående, men nöjer mig med att säga att den nästan är lika bra som den första. Kan dock inte låta bli att slå ett slag för avslutande ”Fools Marches On.” LANCER lyckas balansera den HELLOWEEN-doftande (”Keeper Of The Seven Keys” den här gången) refrängen alldeles ypperligt. I händerna på EDGUYs/AVANTASIAs frontfigur, Tobias Sammet, hade den här låten snabbt förvandlats till ett kabarénummer om häxor och förslavade bergsdvärgar.

LANCER lyckas med konststycket att dra inspiration från sina husgudar utan att låta som bleka kopior. Dessutom väver de in något som bara är deras eget. En bedrift i sig.
Någonstans känns det dock som att de ännu inte har nått sin formtopp. Hur låtmaterialet från ”Second Storm” ska kunna toppas vet jag inte. Jag antar att grabbarna får sälja sin själ till Djävulen. Ett lågt pris att betala, sett till sammanhanget.

1997 kom HAMMERFALLs ”Glory To The Brave” och andades liv i en avsomnad genre, och den skivan kommer alltid vara en personlig favorit. När vi nu skriver 2015 i kalendern är det inte HAMMERFALL som på nytt ska resa baneret och ge melodisk metal en välbehövlig skjuts uppåt.
Det är LANCER.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.