Annons

Siena Root - Pioneers (8)

Band: Siena Root
Titel: Pioneers
År: 2014
Bolag: Gaphals
Betyg: 8/10

Recensent: Fredrik Sandberg

Det är skillnad på att enbart inkludera en Hammond-orgel i sin musik, och på att verkligen dra nytta av den. När svenska SIENA ROOT kliver i de utsvänga jeansen, drar fingrarna genom de yviga polisongerna och rockar loss, handlar det otvetydigen om det senare. Lyssna bara på duellen mellan elgitarr och orgel i introt till ”Root Rock Pioneers”, så förstår du vad jag menar – det svänger utav bara… ja, det där varma stället.

Det är inte svårt att höra att den förmodligen största influensen stavas DEEP PURLE, vilket utöver i nyss nämnda spår även kan höras på hur orgeln nyttjas i inledande ”Between The Lines”, eller på oooh-kören i ”Spiral Trip”. Det är dock inte den enda sortens tobak i stockholmarnas joint, för där går även att höra vibbar av tidiga ZZ TOP (bland annat i ”7 Years” och ”Going Down”) samt THE DOORS. Det sistnämnda primärt i vansinnigt skönt jazziga avslutningsnumret ”In My Kitchen”. Den som här inte blundar och gungar med huvudet är antingen död eller bara defekt på något annat vis, för gåshudsvarningen är påtaglig!

Retrorock-vågen har levt länge nu här i Svedala, men så länge ett flertal band fortsätter att prångla ut så här löjligt bra skivor finns det ingen anledning att tro att 70-talsinfluenserna skulle vara på utdöende. För egen del är jag bara glad över detta, då den där tidstypiska mixen av elakt riffande och behaglig flummighet verkligen triggar mitt musikaliska sinne. Följaktligen håller jag SIENA ROOTs ”Pioneers” som ett av årets starkaste släpp, och Erik Petterssons orgel-trakterande som det mest värdiga Jon Lord-arvet jag tror mig ha hört. Mumma!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.