Annons

The Duskfall - Where the Tree Stands Dead (6)

Band: The Duskfall
Titel: Where the Tree Stands Dead
År: 2014
Bolag: Apostasy Records
Betyg: 6/10

Recensent: Stefan Lejon

THE DUSKFALL, och främst dess föregångare GATES OF ISHTAR, hör i mitt tycke till Sveriges mest underskattade band genom tiderna. Hjärnan bakom bägge banden, Mikael Sandorf, har alltid ägt en makalös förmåga att skapa snabbhäftande melodier och blanda upp dessa med ett sjuhelvetes rens. När THE DUSKFALL lades i malpåsen 2007 var jag med andra ord inte alls glad. Nu är bandet i alla fall tillbaka med en helt ny sättning och endast nämnde Sandorf återfinns i uppsättningen. Ny sångare är Magnus Klavborn som man tidigare kunnat höra vråla i ENGEL. Det är också egentligen den enda detalj som skiljer "nya" THE DUSKFALL från det gamla. Musiken är fortfarande melodisk dödsmetall av ädlaste sort. Klavborn bjuder dock på en ordentligt varierad sånginsats som slänger mellan growls, skönsång och hardcorevrål. Den senare varianten har jag inte mycket till övers för tyvärr. Jag har alltid haft jäkligt svårt med den typen av vrålsång. Det funkar dock bitvis och tack vare den höga kvaliteten i övrigt så överlever jag tilltaget.

Musikaliskt är alltså "Where the Tree Stands Dead" precis lika bra som allt bandet släppt ifrån sig tidigare och gillar du till skillnad från mig hardcore-aktig sång är skivan således klockren! Trosts klagomålen vill jag säga välkommen tillbaka herr Sandorf! Du har varit saknad.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.