Annons

Debase - Unleashed

Band: Debase
Titel: Unleashed
År: 2004
Bolag: Noise
Betyg: 8/10

Recensent: Magnus Gustafsson

Heavy Metal! Smaka på ordet. Egentligen finns det alldeles för lite heavy metal idag (och med den benämningen åsyftar jag plattor som "Painkiller" med Judas Priest). Allting är korsbefruktat med andra genrer. Men den riktigt tunga metallen saknas mig ibland. Det ska vara så mycket tingeltangel och lull lull nu förtiden. 

Men skånska Debases tredje studiovända inger hopp och anledning att tro att våren blir bra ändå. Svintung musik med raka och enkla men ack så effektiva arrangemang som gör att jag nästan börjar lipa av glädje. Får man göra så här trevlig och bra hårdrock? Det är klart att man får! 

Jag gillar produktionen därför att den är öppen och ärlig. Den döljer ingenting utan lyfter fram det som ska lyftas fram när det gäller heavy metal. Jag gillar Michael Hanssons röst som är ren och kraftfull men samtidigt full av känsla och karisma. Jag gillar variationen i låtmaterialet. Här får vi klassisk metal i inledande "Holy Caravan", vi får tung släpig doom i "Symphony for the unholy" och vi får thrash-doftande pärlor som i "Elected". Allting paketerat som snygg underbart hård metal. 

Jag blir alldeles matt. Debase har visat i och med denna platta att det går att göra bra hårdrock idag utan att dras mot nu-metal, dödsthrash eller annat larv. Så här ska en slipsten dras på min ära!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.