Annons

Dark Tranquillity - Damage done

Band: Dark Tranquillity
Titel: Damage done
År: 2002
Bolag: Century Media
Betyg: 9/10

Recensent: Erik Bergkvist

Sjätte fullängdaren från Göteborgarna i DARK TRANQUILLITY. Förra släppet, "Haven" var en ganska bra skiva, med mörka syntar och atmosfärer " inte alls lika bra som förstlingsverket "Skydancer" (1993). När "Projector" släpptes 1999 så blev jag väldigt besviken över att gruppen övergivit sina rötter. "Projector" var " till skillnad från "The Mind's I" (1997) " ett ganska dåligt släpp i mina ögon. Men band måste få utvecklas, även om jag anser att Dark Tranquillity hade klarat sig bra utan "Projector". "Haven" (2000) var snäppet bättre, för då hade Stanne skippat den ylande klagosången som ekade igenom "Projector".

"Damage Done" har rattats av Fredrik Nordström i Studio Fredman (IN FLAMES, DIMMU BORGIR) och ljudet är klockrent. När första spåret, "Final Resistance" spinner runt i CD-spelaren, så överraskas jag. Det här låter nästan som gamla Dark Tranquillity! Baktakter, aggressiva riff och Stannes arga röst. När spår två går igång, så låter det "Haven". Lite lätt besviken blir jag, men ändå inte. På "Damage Done" har Dark Tranquillity faktiskt utvecklats ännu mera positivt. Fortfarande så finns syntarna här, men de används på ett annat sätt än på "Haven". Här ligger dom i bakgrunden, men de överröstar inte något annat instrument som syntar tyvärr tenderar att göra på många skivor inom metalbranschen just nu. Låt nummer fyra, "Single Part Of Two", hade dock kunnat passa in på "Haven" utan problem. Titelspåret är definitivt ett av skivans bästa. Här så är vi åter tillbaka i den lite äldre skolans sound. Men Dark Tranquillity har inte gått tillbaka till sina rötter. Men det lilla som finns kvar av "den gamla goda tiden" finns väl förvaltat. Skivans sista spår är nytrampad mark för bandet. "Ex Nihilo" är en instrumental låt som är drygt fyra och en halv minut lång, och fungerar bra som avslutning på en mycket välskapad skiva!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.