Annons

Brainstorm - On the Spur of the Moment (8)


Band: Brainstorm
Titel: On the Spur of the Moment
År: 2011
Bolag: AFM Records
Betyg: 8/10

Recensent: Peter Lindgren

Tyska BRAINSTORM börjar bli att betrakta som veteraner i heavy metal-branschen. Med nya “On the Spur of the Moment” är de framme vid sitt nionde album. Debutskivan “Hungry” (1997) hade en del barnsjukdomar, men redan på uppföljaren “Unholy” (1998) började det likna något. Från och med tredje CD:n “Ambiguity” (2000), då nuvarande sångaren Andy B. Franck (SYMPHORCE, IVANHOE) klev in i bilden, har höjdarplattorna avlöst varandra. Även om den absoluta fullträffen kanske fortfarande saknas i katalogen har BRAINSTORM genom åren visat upp en imponerande hög lägstanivå och “On the Spur of the Moment” utgör inget som helst undantag.

Läste att BRAINSTORM själva beskriver nya materialet som mer aggressivt än det på föregångaren “Memorial Roots” (2009). Om det säger jag nja. Generellt sett kanske detta stämmer, men såväl “Memorial Roots” som “On the Spur of the Moment” har både hårda och melodiösa spår. Just denna dynamik är väldigt välkommen, då en av bandets få svagheter har varit bristande variation. Men precis när man började känna att BRAINSTORM mest bara upprepade sig har de nu alltså släppt två av sina mest varierade album.

Som för att understryka det nya alstrets vägvinnande variation är mina favoritlåtar på skivan av högst skiftande karaktär. Det grymma öppningsspåret “Below the Line” och den refrängstarka “In These Walls” representerar båda BRAINSTORMS mer melodiösa sida, medan en annan favorit som “A Life on Hold” är en riktig rökare som kanske borde ha fått agera öppningslåt. Ytterligare en låt värd att nämna i sammanhanget är den mäktiga “My Own Hell” som avslutar plattan på ett ypperligt vis.

Sammanfattningsvis så har BRAINSTORM gjort det igen, alltså åter släppt ett riktigt starkt album. Att BRAINSTORM i Andy B. Franck även ståtar med en av genrens bästa sångare gör inte saken sämre. Vill man ha sin metal kraftfull, men ändå melodiös, borde “On the Spur of the Moment” vara ett självklart val. Helt klart en kandidat till topp 10 på årsbästalistan!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.