Annons

Mastodon - The Hunter (8)

Band: Mastodon
Titel: The Hunter
År: 2011
Bolag: Reprise Records
Betyg: 8/10

Recensent: Tomas Lagerlöf

Från hardcoresludge, via proggrock till powerpop, MASTODON vet sannerligen hur de ska överraska lyssnaren. Powerpop är väl egentligen att ta i, ”Blasteroid” och ”Spectrelight” är onekligen rätt hårda, men jämfört med tidigare alster har ”The Hunter” en betydligt mjukare framtoning. Borta är de långa komplexa låtarna, istället ett album med låtar om tre, fyra minuter.

Under de första lyssningarna var jag inte jätteimponerad, men efter veckor av dagligt intag är inställningen en annan. ”The Hunter” är förvisso ingen ny ”Crack The Skye”, inte heller ”Blood Mountain” eller ”Leviathan” del två. Puritanerna kan inte heller hoppas på en återgång till ”Remission”-eran. Nej, ”The Hunter” är ett nytt kapitel i MASTODONs aktningsvärda karriär.

Bara en sådan sak som att anlita en renommerad hip hop-producent och spela in skivan på två veckor tyder på integritet och en stark tro på det man gör. ”The Hunter” genomsyras av lekfullhet, här finns inget ramverk att förhålla sig till, vilket skapar en häftig dynamik. Och trots att det blandas friskt mellan genrer och uttryck blir inte helheten lidande. ”The Hunter” känns aldrig splittrad eller ofärdig, det är snarare i bredden styrkan finns. Titelspåret, ”Stargasm” och ”The Sparrow” lär höröra ur inspelningen av ”Crack The Skye” men är ändå någonting helt annat, ”The Creature Lives”, med Brann Dailor på sång, är det närmaste ballad MASTODON kommit och ”Bedazzled Fingernails” har inte bara en tuff titel utan är ett stycke klassisk rock när det låter som bäst. För att ge några exempel.

När det är dags att summera MASTODONs musikaliska gärning kanske inte ”The Hunter” är den platta det kommer att ordas mest om, ”Leviathan” och ”Crack The Skye” ligger onekligen bättre till, men varje skiva i en grupps diskografi behöver knappast vara en milstolpe. Ofta räcker det med ett gäng bra låtar. Och det finns det gott om på ”The Hunter”, i allra högsta grad.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.