Annons

Reportage från Inferno Kick-off i Stockholm

Inferno Kick-off
Stad: Stockholm, The Cave
Datum: 12/2

Jag befinner mig på The Cave i Sundbyberg strax utanför Stockholm. För första gången arrangeras en kick-off för Oslos Infernofestival i Sverige. Inferno, som alltid går av stapeln under påskveckan, tio-årsjubilerar och har tidigare år kört kick-offevenemang i Oslo och Trondheim. Nu är det premiär i Stockholm och kvällens celebriteter är norska KOLDBRANN och MISTUR samt svenska SPAZMOSITY.
Ett par veckor tidigare befann jag mig i ett kallt och snöigt Oslo där jag tillsammans med Infernos presschef, Runa Strindin, delade en fika på ett av stadens mer prominenta rockhak, Elm Street.
Runa började som volontär och har genom åren skaffat bred erfarenhet av festivalarrangemang.
- Inferno har verkligen satt Oslo på kartan. Trettio procent av dem som besöker festivalen kommer från andra länder och alla delar intresset för black metal. Det har tagit ganska lång tid för norsk main stream-media att förstå hur intressant den här festivalen är för omvärlden men nu har man slutat referera till kyrkbränningar och "greven" och faktiskt insett att black metal är en egen kulturyttring, berättar hon.
Infernos kärntrupp består av ungefär tio personer som för tio år sedan blev kontaktade av några norska band som ville samarbeta kring ett arrangemang. Ingen visste hur det skulle gå men biljetterna sålde slut på kort tid.
- Människor från hela världen kontaktade oss och vi försökte sälja och skicka biljetter till länder som Kina, Ryssland, och Singapore. Det var inte helt lätt på den tiden, berättar Runa och skrattar åt minnet.
- Vi kunde ibland inte ens utröna vad som var adressen eller namnet på beställaren.
Idag har Infernofestivalen kommit att bli ett välsmort maskineri och en internationell mötesplats. Huvudscenerna är Rockefeller och John Dee men på senare år har klubbscenerna blivit allt fler och många aktörer har förstått att här finns pengar att tjäna.
- Inferno är mer än musik. Vi har expon där olika utställare marknadsför sig, föreläsningar, speed-meetings för branschfolk och sight-seeing. Just bussturerna har diskuterats. En del har varit kritiska till att vi på klassikt turistmanér visar upp olika platser som till exempel var Euronymous butik, "Helvete", låg eller platser där kyrkor bränts och så vidare. Men, vi menar att folk kommer att vilja besöka de ställena ändå och då kan vi ju lika gärna ordna det för dem med en konferencier som berättar hur det verkligen var, säger Runa.
Tidigare år har Inferno haft avtal med två av stadens hotell som rabatterat sina rumspriser till festivalbesökare. I år har man skrivit nytt avtal med ett annat och mycket större hotell.
- Vi har länge använt termen "Infernofamiljen" och nu vill vi förstärka den känslan genom att ge alla möjlighet att bo tillsammans. Besökarna, banden, media och utställare kommer att få möjlighet att träffa varandra. Det borgar för riktigt roliga efterfester i foajén och intressanta frukostmöten, avslutar Runa.

Men åter till nutiden och The Cave som börjar fyllas med folk sugna på livemusik. Först ut av kvällens tre band är SPAZMOSITY från huvudstaden som bildades 1994 och ståtar med ny sångare. Det är ingen mindre än Ola Lindgren från GRAVE som efterträtt Peter Emanuelsson. Bandet skrev avtal i höstas med Khaosmaster Productions och har tio dagar innan det här evenemanget går av stapeln givit ut sin debutplatta, "Welcome Death". De flesta av setets låtar är naturligt nog hämtade från den men inledande "Purgatorio" dokumenterades redan 2003 på demon "Storm Metal" och "Regicide" som avverkas en bit in på giget fanns med på en självbetitlad promo från 2008 som faktiskt producerades av nuvarande sångaren. Jag gillar deras svenska grund som är döds men som kryddas med en del black. "Iron Coffin" är ett lysande exempel på hur en sådan anrättning ska låta och samtidigt bjuder bandet på en visuell show med mycket röj, blod och nitar. Ljudet i lokalen är mer än hyfsat och när "The Infernal Dynasty" som är en lite mer återhållsam låt men med ett skitmaffigt intro får ljuda som den näst sista är jag redan övertygat om att jag kommer att följa bandet med fortsatt intresse. Avslutande "Panopticon" låter mer black än döds och kompositionen har ett ettrigt och elakt drag som jag gillar.

Medan jag pustar ut i baren träffar jag Anna Roll som ansvarar för kvällens arrangemang. Hon tillbringade några år i Norge och lärde sig tidigt att uppskatta banden från vårt grannland.
- Jag blev så besviken när jag flyttade tillbaks till Sverige och upptäckte att den  black metalkultur som är vardag där överhuvudtaget inte finns här, berättar hon.
Snacket om att köra en Inferno kick-off i Stockholm började i oktober förra året och sedan har man letat lokal och diskuterat formen för arrangemanget.
- Ska det vara kick-off så måste det vara liveband. Det var vi överens om. Och ambitionen var att få in lite av Norge i Sverige och samtidigt att få svenskarna till Norge. Förhoppningsvis blir det fler av oss där i år än vad det varit tidigare efter den här kick-offen, avslutar Anna.

Nästa band på scen är MISTUR som kommer från den lilla kommunen Sogndal långt in i Sognefjorden. Jag är inte tidigare bekant med just den här konstellationen men konstaterar att flera medlemmar är välkända namn från andra norska band. Förstegitarristen, Stian Bakketeig, känns igen från bland andra VREID, COR SCORPII och ULSCUS. Vokalisten Morten Lockert återfinns även i FATAL DEMEANOR och Kenneth Mellum sitter bakom trummorna också i SCARVEST. Förra året debuterade bandet med "Attende" men eftersom jag varken hört den eller sett bandet live blir deras framförande en total överraskning. Ovan nämnda medlemmar har tillsammans med Espen Bakketeig, keyboard, basisten Ole Hartvigsen och André Raunehaug, gitarr, skapat en sorts teknisk, svängig black med influenser från traditionell metal, techno och norska folktoner. Musikaliskt är det ganska storslaget utan att vara pompöst och det syns att bandet gillar att stå på scenen och publiken nedanför den verkar trivas bra. Avslutande låten är en synnerligen repetitiv dänga som för en stund nästan känns absurd innan den välbekanta känslan av att allt faller på plats och jag bara gungar med, infinner sig.

Nu har det blivit trångt i publiken och efter en välbehövlig vätskepaus är jag rustad för KOLDBRANNs avslutning. Mannevond brölar på norska och det blir särskilt effektfullt till musiken som är old school och bombastisk black med en del snygga tempovariationer. Inledande "Alt er Befengt" från 2006 års "Moribund" sätter standarden för det här giget. Det är kul att se ett band som intar scenen med sådan självklarhet och sångaren Mannevond är den centrala aktören. När de som tredje låt river av tunggungande "Opium Fields Forever" från EPn "Stigma-på Kant med Livet" som släpptes 2008 blir jag riktigt glad. Det är ett tight gäng som spelar för oss och min nyfunna bekant från Norrland ber mig hålla hans öl så att han kan headbanga till "Pogrom Pestilent", Jag ställer upp och avnjuter sedan "Russian Vodka" som är en cover av det kultförklarade bandet KORROZIA METALLAs låt från 1989. Avslutande "Djevelens Treskeverk" blir en sällsynt välvald final och jag ser många förnöjda miner som matchar mitt eget fånflin.
Kvällen var en mycket välarrangerad tillställning som åtminstone gav mig en god försmak till vad påskveckan i Oslo kommer att erbjuda. Fler svenskar i Oslo!!!!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.