Annons

Amaran tar nya tag

Bandet har varit i studion i tre veckor och är nu sysselsatta med slutmixen av plattans tretton spår. Verket har döpts till "Pristine in bondage" (ung. ofördärvad i slaveri/fångenskap), en titel som enligt sångerskan Johanna DePierre speglar den känsla som finns i låtarna. Det är hon som står för texterna. " Det handlar om olika tankar och känslor, säger Johanna, men det finns ingen röd tråd eller något tema. Att förklara vad de handlar om är svårt, fortsätter hon, lyssnaren får själv avgöra. Musiken har komponerats av Kari Kainulainen som är bandets ena gitarrist. I övrigt består Amaran av Ronnie Backlund på gitarr, Robin Bergh på trummor och Micke Andersson på bas. Kari som har ett förflutet i sedan länge nedlagda dödsrockarna Mourning Sign säger att den nya skivan är mycket bättre än debuten. Något som till stor del beror på att "A world depraved" spelades in med de låtar de hade till hands kort efter att bandet bildats. På frågan vad de tycker om förstlingsverket grymtar Kari mest och mumlar något om att den kanske inte är världens bästa men att den ändå har sina höjdpunkter.

Bättre förberedda

" Ibland känns det som vi är med i Big Brother, tycker Ronnie. Man sitter inomhus tillsammans med samma personer dygnet runt. Vi kan ju lägga ut vad var och en har gjort under veckan på hemsidan och sen så får folk rösta ut den man tycker har gjort sämsta insatsen, säger Amarans andra gitarrist. Resten av bandet brister ut i skratt. Det råder en rå men hjärtlig ton i studion och de verkar ha blivit ett starkt sammansvetsat gäng under inspelningsveckorna.En annan viktig aspekt är också att bandet nu har funnits ett tag och att de har hunnit bekanta sig med varandra bättre. Johanna berättar för mig att hon känner sig mycket säkrare som sångerska nu än förra gången. " Innan jag kom med i Amaran så sjöng jag mer bluesbaserad rock men nu har jag blivit mer hårdrock, säger hon med ett leende. De övriga medlemmarna nickar och håller med om att sången på den nya skivan är mycket bättre. Dessutom är Kari betydligt nöjdare med låtmaterialet överlag. De var bättre förberedda denna gång. " Fast det är klart, säger Robin, man upptäcker ju att man kunde ha varit ännu mer förbered när man väl börjat. Vi har jobbat i skift i tre veckor i sträck nu. Ibland upp till 18 timmar om dagen, många sena nätter alltså, säger Robin. " Eller tidiga mornar, fyller Micke i med ett leende.

Under hela mitt besök blir vi ständigt avbrutna av ljudtekniker Pelle som håller på att skruva och justera på det stora mixerbordet. " Låter det här okej, frågar han, eller ska vi höja en av cymbalerna ännu mer? Trummisen Robin propagerar envist för att den ska höjas men till slut så enas bandet om att den kanske tar lite för mycket plats i ljudbilden. Robin ser spelat missnöjd ut där han sitter nedsjunken i fåtöljen framför mixerbordet. Om och om igen spelas låten "Crow me" upp i högtalarna och nivåer och effekter läggs på plats. Tillslut så är den färdig och det hela låter väldigt bra. Det är en tung och kompakt ljudbild som präglar de tre smakprov jag får höra. " Jag vet faktiskt inte vad det är för sorts metal vi spelar, säger Kari, det är väl ett resultat av allt man lyssnar på själv antar jag. Men jag tycker ändå det inte finns någonting annat som låter som Amaran på marknaden, avslutar han.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.