Annons

Betydelsefulla album - Mark Frostenäs


Foto: Michael Johansson

Tre Betydelsefulla album i skivsamlingen - Mark Frostenäs, SWEDEN ROCK MAGAZINE.

BLIND GUARDIAN - Somewhere Far Beyond
Det finns bara ett band som jag fortfarande samlar på och det är BLIND GUARDIAN. Ofta brukar det vara första skivan man upptäckte ett band med som blir favoriten, men även om jag gillar "Follow the Blind" så är "Somewhere Far Beyond" bandets magnum opus i mina öron.
Det är ingen idé att nämna några specifika låtar eftersom allt är magnifikt. Jag gillar till och med "The Piper's Calling" och de två coverlåtarna "Spread Your Wings" (QUEEN) och "Trial by Fire" (SATAN).
Bandets mix av speed metal, storslagenhet och "medeltida" touch kom här till sin rätta, för att inte tala om de maffiga körerna som pricken över i:et. Många band har blivit influerade av BLIND GUARDIAN men ingen har kommit i närheten av deras unika sound. Men så har André Olbrich ett unikt sätt att spela solon på, Thomen Stauch har ett egetsinnigt trumspel och Hansi Kürsch är en av världens bästa metalsångare. De som avfärdar BLIND GUARDIAN som ett "power metal"-band i mängden har inget existensberättigande.
Värt att nämna är att utan BLIND GUARDIANs första Sverigebesök 1996 så hade grundandet av Sweden Rock Magazines föregångare Bright Eyes aldrig blivit av.

HELIX - Walkin the Razors Edge
Nu tror jag i och för sig att jag hade trillat dit på hårdrock även om det inte vore för dessa kanadensare, men det här var min stora introduktion till den musikstil som vi alla lyssnar på. Visst lyssnade storebrorsorna på MAIDEN och OZZY, och trots att "Powerslave" var min första hårdrocksskiva så är ändå "Walkin the Razors Edge" mer speciell för mig. Och framför allt tycker jag fortfarande att det är en av de bästa plattorna i gränslandet mellan hårdrock och metal som gjorts.
Lite skumt är att det är plattans två svagare spår, bortsett från "Rock You", som blev de övriga hittarna. Ballader är något bandet överlag varit grymma på genom sin karriär men "(Make me do) Anything that you Want" samt covern av "Gimme Gimme Good Lovin'" tycker jag står sig väldigt slätt gentemot tuffare låtar som "Young & Reckless", "When the Hammer Falls" (konstigt att inte ett visst svenskt band gjort någon cover på den ännu!) och "You Keep me Rockin'".

FIREHOUSE - Hold Your Fire
Folk som inte har koll på melodiös hårdrock och aor har en tendens att blanda ihop allt i en och samma hög. Det är ju en jäkla skillnad på JOURNEY och L.A GUNS precis som det är skillnad på DISMEMBER och MORBID ANGEL.
Jag gillar de flesta melodiösa genrerna men måste jag välja så är det helt klart "BON JOVI-skolan" som ligger mig varmast om hjärtat. Nämnda New Jersey-band tycker jag aldrig har lyckats prestera en platta som är bra rätt igenom, till skillnad North Carolinas FIREHOUSE. Debuten har kanske något högre toppar än "Hold Your Fire" men den sistnämnda är jämnstarkare. Otroligt välproducerat, snygga körer, bra arrangemang, grym sångare i C.J Snare och duktig gitarrist i Bill Leverty. Och framför allt är ju låtarna jäkligt bra. Allt från bra partyhårdrock till power balladen "When I look Into Your Eyes". Och du: skivan finns till midprice.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.