Annons

Niclas Swanlund - Webmaster på Metallica.com

Tänk dig att varje dag få jobba med ditt favoritband på turné och när de spelar in sin nya skiva. I boken som följde med den mäktiga Metallicaboxen "Live Shit: Binge & Purge" kan man ungefär 20 sidor in hitta följande text på ett schema som gäller den 6 mars 1993:

"4.30 PM, >>james<< Expressen Sweden/Martin Carlsson in person (...) The article is about a devoted Metallica fan names Niklas Svanlund who has seen 72 Metallica shows. Martin is following Niklas to Bangkok to see the show - the interview will include a photo with James & Niklas (who has met band & esp. James several times before)."

Nu är det tio år senare och webbmasterns namn på metallica.com är Niclas Swanlund. Stavningen må ha ändrats men nog är det samme Niklas som för tio år sedan åkte till Bangkok för en artikel i Expressen.

JORDEN RUNT
Bekantskapen mellan Niclas och Metallica började faktiskt några år tidigare än den där träffen i Bangkok.
- Jag träffade bandet första gången 1988 i Göteborg efter konsert på Frölundaborg. Sedan träffade jag och lärde känna James efter en konsert i Tyskland 1991. Vi bytte Metallica bootlegs på den tiden. Åren 91-93 spenderade jag med att åka på Metallica konserter, och sedan hem till Sverige för att ta nått "skitjobb" så jag kunde ha råd att åka på fler konserter, berättar Niclas för mig i vår korrespondens som för enkelhetens skull sker via e-post. Året därefter åkte Niclas på semester till USA för att, just det, gå på Metallica konserter. Det var då turnémanagern Tony Smith erbjöd Niclas att jobba med bandets fanclub under turnén. Han tyckte det var lika bra eftersom Niclas ändå alltid var där Metallica spelade eller som Niclas själv beskriver det Tony sa: "om du ändå är här kan du lika gärna hjälpa till för fan!". Det hela slutade med att Niclas spenderade tre månader med Metallica sommaren 1994. Två år senare ringer telefonen hemma i Sverige. Det är samme Tony som denna gång ger Niclas ett erbjudande han inte kan tacka nej till trots att han nu läste marknadsföring på Lunds universitet.
- Tony sa att Metallica skulle åka på Europaturné ("Poor Touring Me") och han undrade om jag var intresserad att åka med, denna gång som ett "riktigt" jobb, med buss, hotell och så vidare. Han sa att turnén skulle pågå i 3 månader och sedan skulle bandet ut på en USA turné, men den kunde jag inte följa med på. Problemet för mig var att jag samtidigt läste på universitet i Lund, men det tog mig ungefär en sekund att ringa universitet och berätta att jag skulle hoppa över 3 månader, men sedan skulle jag komma tillbaka. På turnén jobbade jag mest med MetClub, men tog även bilder och videofilmade. Två månader in på turnén så frågar Tony mig vad jag ska göra det närmaste halvåret. Jag sa att jag skulle studera vidare i Lund. "Nej", sa Tony, "du ska på USA turné med Metallica". USA-turnén slutade i Edmonton, Kanada den 28 maj 1997. Jag åkte hem till Sverige i några månader, och fick ytterligare ett telefonsamtal och så bar det iväg igen. Den här gången var det promotionturnén för skivan "Reload". De spelade bland annat på Münchenbryggeriet i Stockholm, och sedan en runda till USA igen.
Niclas fick sen följa med bandet på den riktiga världsturnén som tog honom till Australien och Asien. Den här tiden minns han som den bästa tiden hittills med Metallica. Av flera anledningar...
- På den här turnén så var endast ca 20 personer i crewet, detta på grund av att kostnaderna är så stora med flyg och så vidare. Det var otroligt kul att få följa med och se alla länder runt om i världen. I slutet av '98 var jag också på den roligaste spelningen med Metallica någonsin: Metallica spelade på Playboy Mansion!!! Hugh Hefners hem är det coolaste ställe jag någonsin har varit på. "Titta, Miss April där borta och där är Miss Mars", höjdpunkten på min karriär hittills, säger Niclas. Och man kan kanske förstå varför. I år bär det av på turné igen även om Niclas låter lite reserverad: - Det vet man aldrig förrän man har en flygbiljett i handen, men förhoppningsvis och från vad jag har hört så blir det turné igen.

HEMSIDAN
Efter ett par år på turné så förklarade Metallica att man ville flytta hela sin verksamhet, inklusive hemsidan och MetClub, till San Francisco och frågade om Niclas ville flytta med. Han tänkte över saken i ungefär en hundradels sekund innan han tackade ja. Sedan i maj 2000 är Niclas San Franciscobo på heltid. Studierna i Lund kommer han nog aldrig att slutföra säger han. 

Att Niclas senare skulle komma att jobba med Metallicas hemsidor på nätet är resultatet av att han tidigt blev intresserad av Internet. Och han är helt självlärd när det gäller att snickra hemsidor.
- Allt är hemlagat, men man har väl alltid kollat och fått inspiration från andra coola designers och sidor.
Det började med att han skickade recensioner av de konserter han var på tillsammans med de bilder han tog till olika news groups på nätet. Responsen var enorm säger han. Det var då han presenterade idén om en hemsida som helt och hållet handlade om Metallicas turné för bandet. Fast i början gick det lite trögt berättar Niclas.
- De var inte så intresserade av Internet på den tiden och sa till mig att göra det "vid sidan om" mitt "riktiga jobb" som var MetClub. Jag startade MetOnTour.com  som jag själv fick betala domänregistreringen för eftersom jag tyckte det var så cool idé. MetOnTour blev snabbt en succé och fick faktiskt fler besökare än den officiella hemsidan Metallica.com. Grabbarna i Metallica började då få upp ögonen för vad jag höll på med. De var tvungna, eftersom fans kom fram till dom och sa "Jag såg det på MetOnTour sidan". Nu jobbar jag med Metallica.com i Metallicas högkvarter i San Francisco, det som idag kallas Metallica HQ. Deras engagemang i webbsidorna blir bättre och bättre. Jag tror att det är ett fåtal band som faktiskt är så pass involverade som de är i sin hemsida.

Hemsidan är faktiskt flera delar. Metallica.com är främst en sida med basfakta som biografier, bandets historia, skivsläpp och senaste nytt om bandet. MetClub.com är den officiella fanclubens hemsida som endast klubbmedlemmar har tillträde till. Metontour.com är aktiv när bandet åker på turné. Då kan man hitta setlistor, bilder och videoklipp från spelningarna runt om i världen. Allt läggs ut direkt efter att spelningen är slut. Dessutom har hela inspelningsprocessen av nya skivan St. Anger kunnat följas via sidan Jump In The Studio som ligger under metallica.com. Den uppdateras dagligen med videoklipp, bilder och dagboksinlägg som Niclas skriver och ibland också av bandmedlemmarna själva. Det är också här små snuttar av nya låtar från skivan "läckt ut".

EN GÅNG ETT FAN ALLTID ETT FAN?
Hur har det varit att följa arbetet med den nya skivan på nära håll?
- Att ha fått chansen att följa med en låt från början till slut har varit så jävla kul. I princip var inga låtar skrivna när de först kom in i studion, allting startade från "scratch".

Men hur är det då att arbeta tillsammans med människor man faktiskt från början beundrat som ett fan till bandet? På det svarar Niclas så här:
- Mina favoritskivor är "Ride The Lightning" och "Master Of Puppets". Och när jag hör "St. Anger" så kan jag inte låta bli att vara ett fan igen. Det är dock på en annan nivå än det var för 10 år sedan. De är alla fyra, inklusive Rob Trujillo (bandets nye basist) mycket olika personer, men underbara på sitt eget sätt. Utanför jobbet så spenderar jag mest tid med Kirk, då vi båda lever för att surfa. Rob har jag faktiskt också känt i över nio år ända sedan tiden i Suicidal Tendencies så det var kul att han kom med i bandet. Rob är dessutom även han en grym surfare.

Hur låter "St Anger"? Är den så arg som bandet själva påstår att den är?
- Om jag inte är besviken, så kommer ingen annan heller att bli det!!! Jag k
an inte jämföra det med någon tidigare skiva, men helt klart är det snabbt och tungt igen!

Vad saknar du mest från ditt gamla hemland Sverige?
- Polarna, familjen och svensk mat!

Tror du att du någonsin kommer att flytta hem till Sverige igen?
- Inte på många år, men kanske kan man i framtiden spendera några månader om året i Svedala, säger Niclas avslutningsvis.

Den här intervjun tog rätt lång tid att genomföra. I över en månad har vi korresponderat via e-post. Sedan den första kontakten togs har Metallica skaffat en ny basist, slutfört inspelningen av "St. Anger", haft världspressen på besök i studion och däri mellan skulle Niclas sköta hemsidan. Det har varit hektiska veckor. Därför ska han nu på en välförtjänt semester på Hawaii samtidigt som Metallica åker till New York där "St. Anger" ska slutmixas för pressning. Vad Niclas ska göra på sin semester? Surfa så klart!


FAKTA:
Namn: Niclas Swanlund
Ålder: 33
Bor: San Rafael, CA, USA
Yrke: Metallicas webmaster
Familj: Sambo + två 6 och 10 år gamla pojkar
Äter: Niclas Stroganoff Special
Dricker: Anchor Steam Bira
Lyssnar på: Entombed - INFERNO
Tittar på: Meet the parents
Läser: Stephen King

Vad är bäst med att jobba för Metallica:
- Varje dag är ett nytt äventyr.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.