Annons

Hammerfall - Hårdare än någonsin

Det har gått nio år sedan HAMMERFALL erövrade radioapparaterna i de svenska folkhemmen med den nu klassiska stänkaren "Renegade". Tre fullängdare och en vinst i Körslaget senare har göteborgarna gått från populära till direkt folkkära rebeller. En utveckling som av någon anledning stuckit rejält i ögonen på de hårdrockare som flitigast idkar revirpinkning. Nu är HAMMERFALL äntligen tillbaka med ett nytt studiovax, och kanske är titeln "No Sacrifice, No Victory" en passning till just den skara sorgliga individer nämnd ovan. Oavsett lär nya framgångar vänta för Sveriges största heavy metal-band vars frontman, Joacim Cans, har svarat på Metalcentrals frågor.

Det är en trött Joacim Cans som laddar om batterierna för dagens sista intervju, och inte undra på det. Dagen innan vårt intervjutillfälle fyllde göteborgaren 39 år och han försäkrar mig om att det intogs större kvantiteter berusande drycker i alla dess former för att fira detta. Cans födelsedag i all ära, men anledningen till att HAMMERFALL är på allas läppar är givetvis nya fullängdaren "No Sacrifice, No Victory" och om den berättar frontmannen mer än gärna, tröttheten till trots.
- Jag är extremt nöjd, säger Cans med nyvunnen energi. Så skönt att den äntligen är släppt också, för man har ju jobbat med det här från det att man började skriva plattan för över ett år sedan, så det är skönt när den väl får komma ut. Den har legat klar sedan november i princip, så nu känns det väldigt bra och vi är mycket nöjda med slutresultatet. Det blev en väldigt energiladdad och komplett skiva som inte har några svackor som jag ser det. På våra andra plattor finns kanske en och annan låt som man kanske skulle ägnat lite mer omtanke och omvårdnad, men något sådant finns inte här.

Ett mer metalliskt sound
Inför släppet av "No Sacrifice, No Victory" har såväl Stefan Elmgren som Magnus Rosén lagt tempelriddarrustningen på hyllan och i deras ställe hittar vi nu Pontus Norgren (ex-THE POODLES) och återvändaren Fredrik Larsson. En förändring Cans ser enkom positivt på.
- De har tillfört sitt sound, sitt spelsätt, konstaterar sångaren. Magnus lirade ju bas med fingrarna och då blir det mer "brulligt" ljud och inte lika distinkt bassound som kanske hör heavy metal till. Och det är något Fredrik tillfört eftersom han lirar med plektrum, basen har ett mer metalliskt sound och fyller därmed en större funktion, tycker jag.
- Pontus har ju tillfört väldigt mycket rent produktionstekniskt. Han är ju både producent, ljudtekniker och gitarrist, så han har hjälpt till med väldigt många saker och höjt nivån för vår del. Nu pratar jag kanske lite mer om livesituationer, men även i studion bollade han väldigt mycket idéer med vår producent Charlie [Bauerfeind, und. anm.] som ledde till väldigt bra grejer. Sen har  Pontus en annan ton om man jämför med Stefan. Stefan är en fantastiskt duktig gitarrist men Pontus har ju en helt annan ton.

Inget fjolleri - bara känsla
De nya medlemmarna har enligt Cans fungerat som en nyttig vitamininjektion och fått hela bandet att "skärpa sig" lite, och det är på många sätt ett nytt HAMMERFALL som ger sig till känna på den nya plattan. En tyngre och mer episk variant av den heavy metal som är att vänta när HF är i farten. Frontfiguren själv är väl medveten om förändringen men menar att denna inte på något sätt var planerad.
- Det kommer väl ett skede där man slutar tänka så mycket, där det är bättre att bara köra på känslan, resonerar Cans. Så kände jag inför den här skivan, åtminstone vad gäller sången. Innan har jag varit så rädd och tänkt att nu måste jag ta det lugnt för jag har nio låtar kvar att sjunga och vill inte tappa rösten. Ja, som alla andra jävla sångare håller på och fjollar sig. Nu kände jag mer att nu kör jag på och så får det bära eller brista. Och jag tycker att det är bra mycket mer tryck på sången på den här plattan och en väldig skillnad om man jämför med tidigare skivor. Jag tyckte att "Chapter V" var riktigt hård när den kom, och sen var väl "Threshold" ytterligare lite hårdare. Men nu är vi hårdare än någonsin!
Att gå på känsla är emellertid inget nytt utan något som präglat göteborgarnas karriär från dag ett.
- Ja, vi har väl aldrig riktigt tänkt och planerat för hur saker och ting skall bli till slut, utan man jobbar på känsla hela tiden. Det är magkänslan som får styra helt enkelt. Och jag tror att det är viktigt att man går på känsla, för så fort man börjar tänka för mycket och fundera på hur andra vill ha det så blir det inte bra. Vad vill fansen ha? Vad vill journalisterna ha? Skit i det! Det är fortfarande du själv som skriver och innan man hade skivkontrakt så skrev man enbart till sig själv och försökte göra en skiva man själv hade köpt. Det gäller fortfarande för oss.

Typiskt Hammerfall
I skrivande stund är HAMMERFALL ute på en omfattande turné som givetvis inkluderar ett gäng Sverigedatum. Med plattan äntligen ute i butikerna ser Cans och Co. fram emot att äntligen få komma ut och spela lite igen, och jag blir osökt lite nyfiken på om det finns någon låt från den nya plattan som de är lite extra sugna på att få lira live?
- Jag måste ju säga att "Hallowed Be My Name" är en riktig favorit, och den gör sig väldigt bra live också. Vi gjorde ju ett genrep här förra veckan uppe i Dalarna och sen körde vi den på nyhetsmorgon igår och den känns bra alltså. Så det skall bli kul att se reaktionerna på folk, och det är en lämplig refräng för folk att sjunga med i. Eller ja, de flesta av våra låtar är ju lämpliga för allsång men den här kanske lämpar sig ännu mer.
Tillkomsten av nya monsterhits innebär emellertid inte bara glädje, utan även ett stort dilemma. Det blir nämligen svårare och svårare för kvintetten att sätta ihop en setlist till spelningarna.
- Jättesvårt är det, för nu helt plötsligt har man fått ta bort låtar som varit givna, och som borde vara givna men om de finns kvar kan man inte lägga in några nya låtar, så det är svårt.
En av de låtar som inte kommer att liras under turnén är "Templars of Steel", som alltså fått stå till sidan för nyare förmågor. Vad gäller turnén i övrigt har i synnerhet ett datum förefallit lite extra intressant ur egen synvinkel. I maj äntrar nämligen HAMMERFALL Conventum Arena i Örebro i samband med Metallsvenskan, där det är tänkt att hårdrock och fotboll skall gå i perfekt symbios. När frågan om detta spektakel kommer upp blir frontmannen väldigt ställd.
- Ja, just det. Ehm, ok, jag visste inte att det här var officiellt om jag skall vara ärlig, är det det?
Ja, vi har rapporterat om det i alla fall...
- Ok, vi har ju själva inte gått ut med det, men jag skall läsa vad som står här, jaha... HAMMERFALL och SABATON, vad trevligt.
- Jo, men det här är en rolig grej för jag tycker det är skitkul när man kan blanda in lite sport i det här. Vi har ju aldrig lirat i Örebro heller, bara en sådan sak! Sen är jag inte så påläst, från början trodde jag att vi skulle lira fotboll först och sen spela. Men hade vi varit med och spelat fotboll så skulle nog någon skada sig och så blir det inget gig, det hade varit typiskt HAMMERFALL, haha!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.