Annons

This Haven - Nykomlingar med sikte mot stjärnorna

Att den svenska metalscenen lever och frodas råder det efter förra årets alla trevliga fullängdsdebutanter inga tvivel om. En av de mest intressanta akterna, bland alla dessa nykomlingar, finner vi i Örebro, en kvartett som går under namnet THIS HAVEN. Metalcentral ordnade en pratstund med bandets trummis, Nicklas Keijser, för att snacka om Närkesönernas debut, "Today a Whisper. Tomorrow a Storm", framtidsplaner och mycket annat.

THIS HAVEN såg dagens ljus år 2003 då de fyra vännerna; Patrik Karlsson, Tobbe Jacobsson, Johan Berglund och Nicklas Keijser slog sina kloka huvuden samman i syfte att skapa en alldeles unik form av metal. Med tre demoskivor i bagaget skrev Örebrokvartetten på för Vic Records, och den 20:e oktober, 2008 nådde THIS HAVENs debutplatta, "Today a Whisper, Tomorrow a Storm", världens skivdiskar.
- Det stämmer bra det. Det är ett bolag från Holland som heter Vic Records som släppt vår debutplatta, "Today a Whisper, Tomorrow a Storm". Det är ett återstartat skivbolag. Roel, skivbolagsdirektören, har haft en paus från musiken i ungefär tio år men är nu tillbaka i full sving. Det var för övrigt Vic Records som upptäckte KATATONIA och HAMMERFALL.
Skivan är inspelad i Örebro och producerad, mixad och mastrad av Dan Swanö, som tidigare gjort plattor med OPETH, DARK FUNERAL, KATATONIA plus en miljard band till.
- Responsen än så länge har varit otroligt bra. Vi har blivit årets skiva i ett par tidningar i Frankrike och fått en hel del riktigt bra recensioner runt om Europa. Många radiostationer runt om i världen har plockat upp vår musik och snurrar skivan varm. Sedan har skivan sålt rätt bra också, eller riktigt bra för att vara ärlig. Den första pressen är helt slutsåld, sålde slut i mellaneuropa, så skivbolaget har fullt upp med att trycka fler skivor.
En bra start på karriären med andra ord, och jag tycker mig skönja något så ovanligt som en helt oinfekterad relation jämte skivbolaget.
- Samarbetet fungerar väldigt bra. Roel som äger bolaget är en äkta musikälskare och gillar vår musik skarpt och tror på det vi gör. Orsaken att vi fick kontakt med Vic Records är att Dan Swanö känner Roel sedan länge. När Roel berättade för Dan att han skulle återstarta sitt skivbolag så tipsade Danne honom om oss. Roel gillade det han hörde och nu är vi här.

Bra jävla musik helt enkelt
Den som haft nöjet att avlyssna "Today a Whisper, Tomorrow a Storm" vet att det är en mångfacetterad skapelse som bjuder på en rad olika musikaliska utrycksformer. När Keijser redogör för influenserna i sitt musicerande är det inte speciellt svårt att förstå varför.
- Influenserna skiljer sig lite beroende på vem du pratar med av oss i bandet, men vi blandar rätt friskt olika influenser. Om jag skall prata för mig personligen så har jag tre absoluta favoriter som influerar mig mest och det är banden KING CRIMSON, KYUSS och NEUROSIS. Utöver detta så är jag också väldigt förtjust i italiensk skräckfilmsmusik från 70-talet. FABIO FRIZZZI och GOBLIN har en fantastisk nerv i sin musik som jag gillar att försöka återskappa i den musik jag gör. Men utöver detta så blir jag även inspirerad av modern konst, Lawrence Weiner, Banksy, Paul McCarthy med flera. Jag är även riktigt förjust i trangressional fiction av författare som Chuck Palahniuk, William Burroughs, Hubart Selby och så vidare.
Med ett så brett spektra av influenser är jag nästan förvånad över att THIS HAVEN lyckas knyta ihop säcken överhuvudtaget.
- Det är många som har svårt att definiera vår musik, och det kan jag bitvis förstå. Det är inget vi eftersträvar mer än att vi vill göra så bra musik som möjligt. Men vi spelar ändå trots allt någon typ av progressiv metal, men vi fokuserar istället på att summan av delarna skall bli större än att individen skall flasha med massa snabba solon eller hur fort eller svårt jag kan spela. Bra jävla musik helt enkelt.
Av den sistnämnda varan får vi förhoppningsvis mer av i framtiden. Grabbarna har redan påbörjat låtsrivarprocessen inför nästa platta, och Keijser avslöjar att det kommer att bli lite av en temaplatta.
- Musiken blir kanske lite tyngre och temat kommer ligga någonstans i gränslandet mellan dystopi, Orwell och konspirationsteori.

Hoppas på fler livespelningar
I början av bandets karriär var THIS HAVEN ute och lirade live tämligen friskt, något som märkligt nog mattats av efter att man skrev på skivkontraktet med Vic. Sedan releasen av nya plattan har det blivit blott två spelningar. Det är emellertid inte vilka spelningar som helst. I november figurerade man förband åt M.A.N och i början av december värmde man upp publiken i Västerås till EVERGREY. Jag får en känsla av att Örebroborna kanske blivit lite petiga i sitt val av spelningar.
- Petiga? Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Senaste tiden har fullt fokus legat på att få plattan färdig. Annars så spelar vi gärna så mycket som möjligt live. Känner du någon nere i Skåne som vill att vi ska komma och lira så är vi där. Vi är inget etablerat band och det har inte varit helt enkelt att få spelningar. I och med att vi nu har skivkontrakt och det har blivit ett litet sus runt oss så hoppas vi på mera spelningar och festivaler.
Vi kommer osökt in på Keijsers förhoppningar för framtiden, och att komma ut ordentligt på vägarna är just en av de saker skinnbankaren suktar efter. Det ligger dock inte högst upp på önskelistan.
- Den stora förhoppningen är ju att kunna leva på musiken.
En inte allt för ovanlig dröm bland oetablerade artister. Jag vill dock mena att THIS HAVEN har alla förutsättningar att nå dit om man spelar sina kort rätt och slipper allt för många käppar i hjulen på vägen.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.