Annons

Jari Mäenpää - Wintersun

Rösten i andra änden av telefonlinjen låter uppspelt och glad, dessutom pratar den engelska med den där oemotståndligt charmiga finska brytningen. Det hörs att Jari Mäenpää tycker det är jättekul att hans soloeskapad WINTERSUN har blivit kontrakterad av Nuclear Blast och är aktuellt med ett självbetitlat album, fullt med hårdaste tänkbara power metal (eller väldigt melodiös death metal, beroende på hur man lyssnar). Det låter omisskännligt finskt och påminner om akter som CHILDREN OF BODOM och NORTHER.
Att hoppa av ENSIFERUM för att göra sin egen grej var inget svårt val, menar multiinstrumentalisten Jari.

- Jag gillade verkligen att spela gitarr i ENSIFERUM, men har alltid skrivit massor av eget material vid sidan om och med tiden har det blivit en rejäl samling låtar. Jag kände att jag behövde en paus från bandet, så jag bokade studiotid i Finnvox samtidigt som det visade sig att ENSIFERUM skulle ut på turné. Ingetdera kunde avbokas, så det vara bara att välja - vilket var ganska enkelt.
Jag är den sortens musiker som inte kan syssla med samma sak hela livet, så det fick bli WINTERSUN. Att jobba parallellt med båda banden skulle inte fungera eftersom jag inte skulle kunna satsa till hundra procent på båda två.

Jari sköter sång, gitarr och bas på "Wintersun", medan pukorna hanteras av ingen mindre än ROTTEN SOUNDs Kai Hahto.
Vilket märks, minst sagt. Det vansinnigt snabba och tuffa trummandet är det bästa med skivan och utgör ett föredöme inom genren. Så, hur får man tag på en sådan fantombatterist?

- Det undrar jag också ibland, skrattar Jari.
Jag känner honom inte sedan tidigare, men jag har diggat hans stil i åratal. Jag kontaktade honom via e-mail och skickade en demo som han tyckte lät intressant; han var väldigt peppad på att prova något annorlunda än det han brukar syssla med.
Innan Kai kom in i bilden funderade jag allvarligt på att använda en trummaskin, men turligt nog var det en vän som konstaterade att sådana suger. Och så här i efterhand är jag väldigt glad att han påpekade det.

Än så länge är WINTERSUN ett studioprojekt, men frontmannen håller på som bäst att värva medlemmar till ett komplett liveband. ENSIFERUMs trumslagare Oliver Fokin håller i andragitarren, medan basen trakteras av NORTHERs Jukka Koskinen.
Någon syntkille har inte infunnit sig ännu, dessutom saknar orkestern en replokal, så det lär dröja till nästa år innan de ger sig ut på vägarna. Men även när WINTERSUN är ett fulltaligt band kommer de andra att dansa efter Jaris pipa.

- Japp, jag kommer att sköta i princip allting som rör musiken, även om de kan få bidra med ett eller annat riff. Jag gillar att hålla i rodret - jag är en egoistisk jävel! skrockar finnen.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.