Annons

Napalm Death - Gud, moral och grind

Grind metal-legenderna NAPALM DEATH är åter tillbaka knappt ett år efter senaste plattan "The Code is Red" Long Live the Code". Denna gång heter verket "Smear Campaign" och kan på många sätt ses som en direkt fortsättning på förra plattan. Både musikaliskt och ämnesmässigt.

Det är en munter Barney Greenway som ringer mig en regnig onsdagskväll. Det är andra gången jag har nöjet att tala med honom. Den första var i mars förra året då jag skrev en artikel i Slavestate Magazine (nr 14) och han var lika trevlig då. Man känner liksom att man är kompis med honom på något konstigt sätt.

Det märks att Barney gillar sin tillvaro. Det senaste året har han och bandet i vanlig ordning tagit NAPALM DEATH ytterligare ett varv runt jordklotet på den eviga turné bandet verkar vara på. Bland annat förärades Sverige med hela två besök förra sommaren, ett på Sweden Rock Festival och ett på Augustibuller i Lindesberg som undertecknad besökte. Barney minns spelningen. Jag frågar hur han efter alla dessa år på vägarna orkar uppbåda kraft att ge allt på scen varje kväll.
- Vi har haft ett fantastiskt år, börjar Barney berätta, vi turnerade större delen av förra året och sen bar det direkt av in i studion igen vilket jag  tyckte var mycket bra för vi hade ett enormt flyt just då. Dessutom ville vi behålla känslan vi hade från förra skivan som vi gillade väldigt mycket. Egentligen kunde vi ju ha tagit en lite längre paus men vi satte en hel del press på oss själva inför denna skiva vilket visade sig vara lyckat.
- Man skulle ju tro efter 16-17 år på vägarna att man skulle fått nog men jag har på något sätt acklimatiserat mig till livet på turné. Det finns två vägar att gå som jag ser det. Det ena är att förbereda sig väldigt bra mentalt och fysiskt och det andra är att bara ge sig ut där men då lär man få en chock utan dess like. Och det finns ju folk som helt enkelt inte klarar av det och går under av den livsstilen. Jag ser alltid fram emot att spela inför olika typer av publik på olika klubbar eller andra ställen och vi ger alltid järnet som om det vore den sista spelningen. Det gör att det blir mycket roligare.
     Men tar inte kroppen stryk av att studsa runt på scen som du gör? Jag såg er förra året och du stod inte still en sekund.
-  Jag har alltid sköt min kropp genom träning och genom att jag är vegetarian. Men jag har faktiskt ådragit mig en nervskada i ena foten som orsakats av alla år av hoppande och studsande på scen. Det har fått konsekvensen att jag inte har någon känsel i delar av foten. Det är rätt kul så här i efterhand även om det var ganska otäckt när det hände men jag trampade faktiskt på ett stort häftstift en gång strax innan jag skulle ta ett bad. Jag kände naturligtvis ingenting och när jag väl sjunkit ner i badkaret så upptäckte jag att badvattnet färgades helt rött av blodet som forsade ut ur foten. Som sagt, man kan skratta åt det nu men då blev det en smärre chock, skrattar Barney gott.

Religion och moral
Vi återgår till att prata om det nya alstret "Smear Campaign" som nu nått skivdiskarna. På många sätt är det en direkt fortsättning av förra årets "The Code is Red" Long Live the Code" både musikaliskt men också textmässigt. Ämnet för den nya plattan är religion och den moral som religionen tvingar folk medvetet eller omedvetet att anamma. Barney tycker att människor istället för att låta institutioner som till exempel den kristna kyrkan bestämma vad som är rätt och fel ska tillåtas att själva ta det ansvaret. Orsaken till denna kritiska hållning är att han anser att just religion är orsaken till i stort sett alla krig och konflikter som pågår i världen. 
- Många grupper har gett sig på religion på olika sätt men jag ville ha en annan vinkel på det hela och funderade mycket på det här med hur moralen i samhället styr våra handlingar. Och moralen i dagens västerländska samhälle är baserade på den kristna kyrkans läror. Och ser man till hur världen ser ut idag så kan man härleda nästan alla konflikter som pågår till religion. Och kyrkan har historiskt sett använt denna moral som en uppförandekod för människor och följde man inte den så blev man helt enkelt bestraffad. Men nu är det 2000-talet och denna moral har enligt mig spelat ut sitt syfte. Sen är det ju så att det är den här moralen som orsakar spänningar mellan människor då någon person eller grupp inte inordnar sig under den moral som gäller.
- Det värsta med den här moralen i mitt tycke är att den är baserad på en myt, en saga. Guds existens är inte på något sätt bevisad eller styrkt. Så vad jag vill säga är att man ska tänka själv. Det är ju bara sunt förnuft som till exempel säger att det inte är okej att gå ut och döda någon. Det behöver vi ingen moral som säger det åt oss. Är man en normalt frisk tänkande människa så fattar man det ändå.
    Musikaliskt så är ju de två senaste plattorna väldigt nära besläktade med varandra. Och du har även försökt göra dina vokala insatser lite mer varierade.
- Ja det stämmer nog det du säger om musiken. Jag tycker personligen att den här skivan är mer lyckad rent musikaliskt med en bättre produktion som har en betydligt råare känsla. När det gäller sången så har vi egentligen bara tagit det hela ett steg till från förra plattans sista spår "Morale" där jag sjunger med en renare röst. Det är något jag gjort förut då och då men aldrig riktigt haft självförtroendet att ta till nästa nivå. Men nu är det hög tid att göra det. Vi har ju varit hårt influerade av SWANS när det gäller vissa låtar på de senaste skivorna.
- Vi har länge varit influerade av tidig mörk alternativrock som SWANS, MY BLOODY VALENTINE eller till och med SONIC YOUTH. Och jag har alltid haft en önskan om att få låta dessa influenser höras mer i musiken och inför denna platta så bestämde vi oss för att ge oss på det. Och vi är väldigt nöjda med resultatet även om det naturligtvis låter NAPALM DEATH om plattan till 100%.

Ett hot mot rikets säkerhet
När detta skrivs kuskar NAPALM DEATH runt i USA tillsammans med EXODUS och HATEBREED med flera. Det är inte första gången bandet besöker landet i väst. Det har man gjort många gånger genom åren. Men med tanke på att Barney Greenway och hans mannar har de åsikter de har om tillståndet i världen och inte tvekar att säga dem högt så undrar man ju om inte FBI har fått upp ögonen för den brittiska grindinstitutionen. Barney medger att han också ibland har undrat hur han tagit sig förbi tullen när han anlänt till Staterna. Men kanske inte så mycket för hans vokala verksamhet i NAPALM DEATH utan för att han tydligen har gjort "vissa undersökningar" som han säger som verkar vara av de mer kontroversiella slaget.
- Jag har fått visa indikationer på att det faktiskt finns en mapp hos FBI åtminstone på mig. Jag har gjort en del egna undersökningar om saker som jag inte kan berätta om här men som resulterade i att jag fått reda på känsliga fakta. Och det har nog väckt intresset hos myndigheterna. Men jag kommer fortfarande förbi Homeland Security på flygplatsen efter som jag inte utgör något direkt och omedelbart hot. Skulle de av någon anledning stoppa mig så får de faktiskt förklara exakt vad det är som gör mig så farlig, säger Barney.
- Och visst ha vi fått negativa reaktioner från publiken ibland. Under senaste vändan i staterna så kom det fram en kille och skällde på mig och sa till mig att inte försöka dra presidenten i smutsen. Men jag svarade honom bara att det gör presidenten så bra själv. Det behöver han inte min hjälp till. Mest får man väl förolämpningar från publiken under själva spelningen. Det är dock inget jag bryr mig särskilt mycket om. Jag har alltid sagt vad jag tycker och ingen kommer få mig att sluta göra det heller. Det är ett löfte, avslutar Barney med ett skratt.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.